Оставиха в ареста бившия полицай, застрелял психолога Иван Владимиров – Нав

По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 52-годишния Румен Тонев, застрелял 45-годишния психолог Иван Владимиров – Нав в столицата преди дни.

Бившият полицай е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 08.02.2023 г. около 22,30 ч. в гр. София, ул. „Черковна“, умишлено убил психолога си, който живеел в съседство, като го прострелял в областта на лицето със законно притежаван пистолет. Престъплението е квалифицирано като умишлено убийство.

Досъдебното производство е образувано на 09.02.2023 г. в условията на неотложност, като на местопрестъплението е извършен оглед. С прокурорско постановление Тонев беше задържан за срок до 72 часа.

Съдът сподели доводите на прокурора, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към деянието, за което е привлечен в това качество. Съдът прие, че е налице и реална опасност бившият полицай да се укрие и да извърши друго престъпление, поради което определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Тонев беше доведен в съда с белезници. В съдебната зала стана известно, че бившият полицай е реабилитиран, предаде БТА. Защитата поиска той  да бъде пуснат на свобода, защото е болен и това се доказва от епикризи. Освен това трябвало да се грижи за болната си майка. За неконтролируемите му емоции има обяснение, посочи адвокатът му.

Задържаният е стрелял с пистолет “Байкал”, беше посочено в съдебната зала. Освен това данни от разследването показват, че Тонев е осъждан на глоба през 1996 г. за незаконно притежаване на боеприпаси. Той е платил глобата си е реабилитиран.

Убиецът отказва да дава обяснения за случилото се. Свидетел разказал, че в нощта на инцидента е чул силен шум, като от изстрел. Затова слязъл да види какво става и видял Румен Тонев да излиза от мазетата на блока. Бившият полицай казал, че “Иван се опитал го убие с метален предмет”. Това било причина да извади пистолета си и да стреля.

Във входа на блока е намерена гилза. Има и доказателства, че тялото е премествано.

Бившият полицай засега отказва да даде материал за ДНК експертиза.

Свързани статии