Останките на изчезнал пилот от Втората световна война са открити след 80 години

Преди малко повече от 80 години американски самолет-бомбардировач, пилотиран от втори лейтенант Гилбърт Халдийн Майърс, бил свален над Сицилия, Италия. Тъй като никъде не могли да го открият след катастрофата, Майърс бил обявен за изчезнал. Наскоро, благодарение на специализирани съдебни техники, Майърс най-накрая е открит.

Самолетът с 27-годишния Майърс и петима членове на екипажа от Военновъздушните сили на американската армия се разбил на около 0,8 километра от летището Sciacca на острова през юли 1943 г. Именно този регион бил във фокуса на екипа за възстановяване и идентифициране на жертви от конфликти (CRICC) на университета Кранфийлд и на Агенцията за счетоводна отчетност на Агенцията за отбрана на военнопленниците/изчезналите в действие на САЩ (DPAA) за търсене на останките на Майерс.

Екипът на CRICC от 20 криминалисти отговарял за внимателния процес на разкопките на мястото на катастрофата.

„По време на нашите операции ние систематично разкопавахме земята, изследвайки щателно всяко парче, което би могло да бъде кост или друго доказателство“, обясни в изявление Дейвид Ериксън, старши преподавател по археология и антропология в Института по съдебна медицина Кранфийлд.

„В предизвикателни среди като мястото за разкопки в Сицилия, нашият екип използва мокро пресяване, процес, при който изкопаният материал преминава през вода, за да се отделят и анализират човешки останки и артефакти.“

Наред с частите от самолета екипът успешно намери и човешки останки. След това те бяха изпратени в лабораторията DPAA, смятана за най-голямата библиотека за идентификация на скелети в света. Там съдебни антрополози извършили ДНК анализ и заедно с антропологични и косвени доказателства, открити от екипа – като лични вещи – потвърдили, че останките принадлежат на Майерс.

„Възстановяването на останките на 2-ри лейтенант Майерс не само улеснява правилното погребение с пълни военни почести, но също така позволява на семейството да получи всички намерени лични вещи“, каза Ериксън.

Майърс беше погребан на 10 ноември в Сейнт Питърсбърг, Флорида.

Над 72 000 американски служители от Втората световна война са в неизвестност, въпреки че се смята, че 39 000 от тях могат да бъдат намерени. Това обаче е предизвикателство.

„Понякога разкопки като тези не могат да не отведат до нищо или да дадат двусмислена информация“, обясни Николас Маркес-Грант, съдебен антрополог в Института по криминалистика Кранфийлд.

„Освен това обстоятелствата се повлияват от използването на земята след инцидента. В райони, където е имало разораване или теренът е променян, откритията често са сведени до миниатюрни фрагменти.“

Въпреки това Маркес-Грант добави, че понякога тези фрагменти в крайна сметка се оказват ключовата част от пъзела и идентифицирането на Майерс показало, че наистина е възможно да се намерят безследно изчезналите и загинали в конфликти.

„Да бъдеш част от търсенето на изчезнал военнослужещ беше изключителна привилегия, която доведе до развръзка на случая за семейството на Гилбърт Халдийн Майерс.“/Вести БГ

Свързани статии