НС прие на първо четене бюджет 2024, Асен Василев: С този бюджет искаме България да се придвижи напред по доходи, няма да се продава държавна земя

След продължили близо четири часа дебати и разисквания депутатите от Комисията по бюджет и финанси приеха на първо четене проектобюджета за 2024 година. „За“ гласуваха 13 народни-представители от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, „против“ бяха шестима и нула „въздържал се“.

„Ще направя кратко представяне на рамките на бюджета, защото последните седмици се занимаваме много с него и всички параметри са обсъдени“, заяви министърът на финансите Асен Василев, който участва в заседанието на комисията.

„В бюджета е предвиден растеж на БВП до 3.2%. Предвидени са 10 млрд. лева за публични инвестиции, което е рекорд. Очакваме инфлацията догодина да продължи да се забавя. Бюджетът е разчетен при 3% касов дефицит, което напълно покрива Маастрихтските критерии и по-този начин се спазват всички условия за членството на България в Еврозоната“, категоричен бе Василев.

„Капиталовите програми в предишните бюджети се използваха за буфер и не се инвестираха. Това доведе до едно значително изоставане на България от Румъния, а и от всички държави от ЕС в това отношение. Цялостното инвестиране на Капиталовите програми ще гарантира ръст на БВП и ръст на доходите на всеки един човек. В бюджета има сериозни средства за социални и демографски плащания. Увеличават се парите за отглеждане на деца с трайни увреждания. Ще се разкриват и нови социални услуги“, разкри финансовият министър.

„Парите за здравеопазване се увеличават с над 1 млрд. лева тази година. Моята молба е, когато се разглежда бюджета на НЗОК в здравна комисия, да се види и разбере, че тези пари наистина ще доведат до по-добро здравеопазване. Увеличават се парите за извънболнична помощ, което ще доведе до превенция на по-тежките заболявания. Увеличават се и средствата за медицинска помощ в малките населени места“, добави Асен Василев.

„Пенсионната политика следва Швейцарското правило. Предвижда се увеличение на пенсиите с 11% от 1 юли. Предвижда се и увеличение на вдовишките пенсии. За спорт в бюджета предвиждат повече средства във връзка с предстоящите олимпийски игри. В сектор „Култура“ се предвиждат 50 млн. лева повече за сценичните изкуства, както и повече средства за читалищата“, каза министър Василев.

„С този бюджет искаме България да се придвижи напред по доходи. Не трябва да поддържаме евтина работна ръка. Никоя държава не е станала богата с евтина работна ръка. Очакваме ръст на доходите с 11%, което е два пъти повече от ръста на инфлацията. Данъчната политика се запазва, с изключение на 15% данък за големите предприятия, които отчитат печалби над милиард и половина, като тук спазваме европейската директива“, завърши изложението си Асен Василев.

„Няма предвидени приходи от продажбата на държавна земя. Както казах и вчера, това са спекулации. Законът за Държавния бюджет съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Никъде не е записано, че ще се продава държавна земя. Той е пред вас и всеки може да види това. Относно таксата за пренос газ, ние имаме намерение да я събираме. В момента има разминаване с руската страна и продължаваме разговорите. Надявам се, когато съберем таксата, да направим актуализация на бюджета и приходите от таксата да влязат в Капиталовите програми“, отговори на въпроси от депутатите министър Василев./Новините БГ

Свързани статии