НС не събра кворум, отлагат гласуването на вота на недоверие

Парламентът не събра кворум за започване на заседанието след два неуспешни опита.

Затова гласуването на вота на недоверие към кабинета „Денков“ бе отложено за другата седмица.

При втория опит за събиране на кворум се регистрираха 79 народни представители, с един повече от първия опит, при необходими 121.

Поради липса на кворум днес не може да се открие заседанието, продължаваме в сряда в 9:00 часа, обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

От ГЕРБ-СДС и „Възраждане“ се регистрира по един депутат, от „Продължаваме промяната-Демократична България“ – 55, от „БСП за България“ – 21, както и един независим народен представител.

ДПС и „Има такъв народ“ не участваха и във втората регистрация.

Така след два неуспешни опита за започване на работа, заседанието на парламента се провали заради липса на кворум. Очакваше се днес депутатите да прегласуват проекторешението за вот на недоверие към кабинета „Денков“ „заради неспособността на правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната“.

Вчера отново липса на кворум възпрепятства парламента да вземе окончателно решение по внесения от опозицията вот на недоверие към Министерския съвет с премиер Николай Денков.

Първият опит за започване на заседанието събра едва 78 народни представители при необходими 121.

„Няма кворум, след десет минути нова регистрация“, обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Въпреки че бяха в залата, от ГЕРБ-СДС се регистрираха двама депутати, а ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ не се регистрираха.

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ се регистрираха 55 депутати, от БСП – 20, и един независим.

Програмата на Народното събрание за днес предвиждаше блицконтрол и редовен парламентарен контрол. В тази връзка премиерът Николай Денков беше в пленарната зала за началото на заседанието./Вести БГ

Свързани статии