Нова военна сила се надига в Европа

Военновъздушните сили на четирите скандинавски държави се споразумяха да поставят своите около 250 изтребителя под общо командване, предаде БГНЕС.

Според изявленията на официални лица, на 16 март Швеция, Финландия, Норвегия и Дания са подписали декларация за намерение към задълбочаване на сътрудничеството.

„Крайната цел е да можем да действаме безпроблемно заедно като една сила, като разработим скандинавска концепция за съвместни въздушни операции, основана на вече познатата методология на НАТО“, посочиха от военновъздушните сили на Дания, цитирани от „Блумбърг“.

Сътрудничеството ще обхваща интегрирано командване и контрол, оперативно планиране и изпълнение, гъвкаво разгръщане на силите, съвместно наблюдение на въздушното пространство и обучение.

Обединените въздушни сили на скандинавските страни ще бъдат съставени от близо 250 модерни изтребителя.

Основен крайъгълен камък ще бъде учението „Nordic Response“ 2024, ръководено от Норвежкия център за въздушни операции.

Инициативата е особено важна с оглед предстоящото разширяване на НАТО.

Норвегия и Дания вече са членове на алианса. Финландия очаква да се присъедини до няколко седмици, след като през май миналата година поиска да влезе във военния алианс заедно със съседката си Швеция.

Кандидатурата на Хелзинки вече беше одобрена от Анкара в комисията по външни работи на парламента. Стокхолм обаче все още се сблъсква със съпротивата на Турция и Унгария./Вести БГ

Свързани статии