Николай Денков върна нереализиран втория мандат на президента

Кандидатът за министър-председател Николай Денков върна нереализиран втория мандат за съставяне на правителство на държавния глава Румен Радев. „За съжаление нашият списък с приоритети и национални задачи не получи достатъчна подкрепа. Но, аз съм сигурен, че това усилие си струваше“, категоричен беше представителят на ПП.

„Вчера вашите коалиционни партньори от ДБ заявиха, че единственият начин за съставяне на правителство, е ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас. Моля да обсъдите този изключително важен въпрос“, коментира от своя страна Румен Радев при получаването на празната папка.

DarikNews.bg припомня, че след като от ГЕРБ не успяха да реализират първия мандат, а предложеният от тях кабинет на проф. Николай Габровски бе отхвърлен от Народното събрание в края на миналата година, политическата рулетка се завъртя и президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на партия „Продължаваме Промяната“.

Преди дни без разисквания депутатите отхвърлиха предлагания от „Продължаваме Промяната“ (ПП) проект на декларация за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание на България и мерките, необходими за тяхното постигане. По думите на кандидат-премиера акад. Денков с декларацията трябваше да се разбере дали от „Продължаваме промяната“ имат подкрепа за съставяне на правителство. От ПП заявиха, че ако тази декларация не бъде приета от парламента, ще върнат веднага мандата.

В декларацията се предлагаха четири национални цели: Развитие на конкурентна иновативна икономика; гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото; постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие; намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване./Dariknews.bg

Свързани статии