Най-лошата новина за Шенген пристигна, ударът за България е голям

Румъния и България няма да влязат в Шенгенското пространство дори в края на тази година.

Правителствени източници в северната ни съседка заявиха във вторник за Digi24, че в Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-5 декември, в чийто дневен ред е присъединяването на Румъния и България към Шенген, няма да има гласуване по тази тема.

Темата обаче може да бъде поставена на извънредно заседание в края на декември.

Румънският евродепутат Рареш Богдан заяви, че това е „стратегическо отлагане, породено от проблема на отношенията между България и Холандия“. Относно положението на Румъния либералът твърди, че Австрия е променила отношението си към присъединяването на страната към европейското пространство за свободно движение.

Рареш Богдан обясни защо отлагането е стратегическо, а проблемът в момента не е Румъния, а България, съобщава „Фокус“.

„Този път това е просто стратегическо отлагане от наша страна, защото, както знаете, това е глас, който се дава за двете страни. Целият процес стартира в партньорство с България. България имаше проблеми, които не бяха затворени с Холандия, те най-накрая затвориха темите. Контролите, които те имаха и ние също преди година и половина, минаха много добре, този път на южната граница на България.

Холандия вече няма резерви, но се нуждае от гласуване за утвърждаване в парламента в Хага, гласуване, което не се състоя за присъединяване. Последният път вотът беше отрицателен и трябва гласуване, за да мине през парламента след свикването на новия парламент, имайки предвид, че в Холандия имаше избори“, каза евродепутатът./БЛИЦ

Свързани статии