На косъм от смъртта: Спасиха жена край Боровец, сърцето й било спряло. Планински екипи върнаха туристката към живота

Централният денонощен пост на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК спаси жена в безпомощно състояние край Боровец. Екипът се отзовал на получен сигнал. Когато пристигнали на място, двамата планински спасители открили туристката в безсъзнание със спряла сърдечна дейност и дишане.

Решават веднага да поискат специализирано оборудване от базата и започват обдишване с помощта на амбу, кислородна бутилка и автоматичен външен дефибрилатор (AED), с какъвто разполагат в базата. Благодарение на него сърдечната дейност на жената била възстановена. Към планинските спасители се присъединяват д-р Бончев от медицинския център и случайно преминаващ рускоговорящ турист.

При пристигане на линейката жената вече е в стабилно състояние и е предадена на спешните медици, които я транспортирали до болнично заведение. „Това е един от случаите, при които отново се доказа колко е необходимо наличието на AED за оказване на първа помощ. База ПСС – Боровец, е една от първите, които преди 5 години се сдобиха с дефибрилатор, дарение от фондация „Първите три минути“, написаха от Планинската спасителна служба във Фейсбук./Вестник Телеграф

Свързани статии