На Денков му писна, няма да кани повече протестиращите за среща

Премиерът Николай Денков се отказа от опитите да намери общ език с протестиращите земеделци, които тръгнаха с тракторите към София.

„С тях да се видя днес? Те досега са отказали две срещи, аз няма да ги каня, докато те не кажат – готови сме да се видим“, каза премиерът, попитан дали ще ги покани на разговор отново.

„През цялото време имаше диалог и разговори с производителите, имаше разнородни интереси. Има разнобой между зърнопроизводителите, животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци, защото интересите им са разнопосочни.

На срещата с животновъдите огромното болшинство от организациите, които участваха казаха, че са „за“ отпадане на забраната, защото цената на фуража би паднала или поне не би се вдигнала повече, ако имаме внос на слънчоглед от Украйна“, коментира пред журналисти премиерът, който беше на посещение във ВМА.

Земеделците от тази сутрин блокират пътища и гранични пунктове заради отпадането на забраната за украински внос на четири земеделски суровини, сред които пшеница.

„В момента основните организатори на протеста са зърнопроизводителите и проблемът, който те поставиха, а именно с вноса от Украйна, е решен. Това е решение, което трябва да отчита общата икономическа и политическа ситуация и се взима от Министерски съвет и Народното събрание“, добави Денков.

По думите му претенциите на земеделците или са удовлетворени, или не са в компетенциите на правителството.

„Основният проблем е решен, така че протестът в момента изглежда с искания, които, или техният проблем е решен, или са искания, които няма как да бъдат изпълнени, защото се слагат срокове, които не могат да се изпълнят. Ние не можем да прескочим ЕК“, обясни Денков по повод факта, че част от настояванията на протестиращите са от прерогативите на Евросъюза.

Денков беше попитан и как ще коментира отказа на Полша, Словакия, Унгария и Румъния да спазят отпадането на забраната за украинския внос след 15 септември.

„Аз не искам да съобразявам нашите решения и нашите интереси с интересите на други държави“, заяви Денков. И напомни, че в Полша и Словакия до дни предстоят избори.

„Нашите интереси са да пазим родните производители, но да не налагаме излишни забрани. Но нас ни интересува една, единствена суровина и това е слънчогледът“, обобщи премиерът./Вестник Марица

Свързани статии