На бой отиват само ветераните! ГЕРБ залага на гвардията от досегашни кметове

ГЕРБ заложи на старата и опитна гвардия от настоящи кметове за местния вот на 29 октомври. Това стана ясно след днешното заседание на Изпълнителната комисия на партията, което определи окончателно номинациите.

Макар имената на одобрените кандидат-кметове да не бяха огласени, вече е ясно кои са избраниците.

Най-сигурният фаворит на ГЕРБ е досегашният градоначалник на Бургас Димитър Николов. За него имаше съмнения, че може да мине в отбора на президента Румен Радев, но най-дълго управлявалият градоначалник на морския град остана верен на Бойко Борисов.

Димитър Николов е на власт вече 15 години и 10 месеца. Той ще се бори за пети мандат. На местните избори през 2019 г. беше преизбран за четвърти път с резултат от 65,8 % от подадените гласове.

Да управляват общините си ще се борят и настоящите кметове на Стара Загора – Живко Тодоров, врачанският градоначалник Калин Каменов и кметът на Велико Търново – Даниел Панов.

Търновският градоначалник и кметицата на Казанлък – Галина Стоянова, ще се опитат да спечелят своя четвърти мандат от името на ГЕРБ.

Без изненада партията издига и монтанския кмет Златко Живков, рекордьор по кметски мандати – сегашният се очертава да му е шести поред.

Живков е член на Европейския комитет на регионите и от 2007 г. и член на Комисията за социални въпроси на КР Политика, образование, заетост, изследвания и култура и Комисията за икономическа политика. През 2019 г. той е награден за „Кмет на Годината“ и преизбран за своя 6-и мандат с 15 721 гласа, 71,75% от всички избиратели, което е най-голямата му подкрепа дотогава.

Досегашният кмет на Хасково Станислав Дечев също е получил доверието на Изпълнителната комисия да се кандидатира за вота на 29 октомври – за втори мандат.

До последно не е сигурно дали настоящият кмет на Смолян Николай Мелемов ще се бори за четвърти мандат, но той има пълната подкрепа на местната структура.

Ръководството на ГЕРБ съобщи по-рано, че е приключило процеса по разглеждане на номинациите за кметове и общински съветници на партията, които бяха направени от местните структури, а днес е и окончателното утвърждаване на кандидатите.

В следващите дни утвърдените листи и необходимите документи за регистрация на кандидатите за кметове и общински съветници ще бъдат изпратени до областните ръководства на партията, които ще регистрират кандидатите в Общинските избирателни комисии.

Партията ще регистрира пълни листи за общински съветници във всички 265 общини, а на определени места в страната ГЕРБ ще подкрепи за кметове независими кандидати, издигнати от инициативни комитети или ще участва в местни коалиции. Така партията на Бойко Борисов си остави отворена врата за съюзяване със силни местни формации или самостоятелни играчи./Вестник Марица

Свързани статии