Мария Габриел: Ще бъде внесено искане за освобождаване на Иван Гешев

„Ще бъде внесено искане за освобождаване на Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт. Това ще е първото, което ще направи моето правителство. Благодаря за подкрепата, за мен е истинска чест. Искаме България, която ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО и решение на кризите и терзанията на българските граждани. Изправям се с чувство на гордост и скромност, вие ме познавате“. Това заяви номинираната за премиер Мария Габриел.

„Работили сме и сме постигнали резултати 14 г. Заставам пред вас с чувство за голяма отговорност, която носим всички ние пред българите. Ключовата дума на днешните срещи е диалог между групите, в краткосрочен и средносрочен план, диалог по приоритети. За да изпълним приоритетите имаме нужда от работещо правителство“, добави Габриел.

„Посланието ми е да работим заедно с българска стратегия на трите ААА – амбиция, авторитет, ангажимент“, заяви тя.

Габриел представи 10 акцента, по които ще работи евентуалното правителство с първия мандат.

„За мен е чест да споделя основните приоритети, които виждаме и които са цели за страната. На първо място план за изход от политическата криза и работещо правителство, нормализация на работата на институциите. Второ стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета. Трето правосъдна реформа, приемане на основните закони – механизъм за разследване на главния прокурор, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне на комисия с разследващи функции и комисия по отнемане на незаконно придобито имущество. Нещата дори не трябва да спират до тук, а да се стигне и до конституционна реформа“, подчерта тя.

Габриел посочи, че приоритет ще бъде и справяне с инфлацията и ръста на цените, както и приемане на България в Еврозоната.

Кандидатът за премиер ще се срещне днес с представители на партиите в Народното събрание./Dariknews.bg

Свързани статии