Криминалист извади на светло неочаквани подробности около инкасо обира в Благоевград

В последната години всяка зима ставаме свидетели на подобни обири. Различното е, че има оказана съпротива от страна на охранителите. Това коментира пред Нова телевизия криминалистът Иван Савов във връзка с обира на инкасо автомобил в Благоевград.

„Доста се държи информацията в тайна, това донякъде е оправдано, помага на разследването“, посочи той.

„Истинската сума пари надали ще бъде оповестена, защото охранителните фирми често пъти заобикалят правилата и превозват повече от обявеното и отколкото е застраховано“, обясни той.

По думите му, при превозването на пари с инкасо автомобил често се нарушават наредбите, за да се пестят средства.

„Използва се един бус максимално. Има ограничение за сумата, която трябва да се пренася в един бус. Ако сумата е два пъти по-голяма, трябва да се изпратят две коли. Пестят разход, пестят от хора също. Екипите трябва да бъдат от трима души, а те упорито продължават да бъдат двама“, разкри криминалистът.

Той припомни, че от 2018 г. насам има 7-8 такива случая и като цяло всички са в един регион на страната – Перник, Благоевград, София.

Савов обясни и как би трябвало да работи екипът в инкасо автомобила: „Единият от тримата трябва да бъде шофьор и нищо повече. Той трябва да стои и автомобилът да работи през цялото време, с готовност да потегли във всеки момент. Другите двама трябва да осигуряват пренасянето – единият да носи, другият с оръжие да го охранява.

При липсата на шофьор бусът се оставя без надзор, най-вероятно е заключен. Ако стане някаква ситуация, тези хора не могат да влязат в бронирания бус и да бъдат защитени“.

„Има си разписани алгоритми за работа на охранителите. Да не говорим, че тия хора нямат подготовка“, изтъкна Савов.

„Когато двама души са изправени пред това да изпълняват функции за трима, нещата стават сложни“, допълни той.

„Сега е сезонът на грабежите. Магазините и вериги започват да реализират свръхпечалби. Абсолютно всички в криминалния свят са наясно, че в тези бусове има суми, многократно надвишаващи застрахованите“, предупреди Савов.

По отношение на намерения изгорен автомобил край Мало Бучино той посочи, че той е открит на пътя, известен като „магистралата за бягство от София“. Самият той там е откривал много крадени коли.

„Ако е изгорял много, трудно може да се намери следа. За мен 100% това е автомобилът, с който са избягали, няма какво да се лъжем“, заяви Савов./БЛИЦ

Свързани статии