Кого избра Борисов за кандидат-кмет в Пловдив? Три версии за оставката на Тотев

Новината за оставката на Иван Тотев като областен координатор на ГЕРБ-Пловдив шокира повечето му съпартийци под тепетата. Макар да отказаха официален коментар, всички потърсени от „Марица“ по-видни гербери бяха единодушни, че са много изненадани.

„Шегувате ли се? Не може да бъде! Луда работа!“, бяха първите реакции на местните членове на ГЕРБ.

Председателят на Общинския съвет Александър Държиков, който беше зам-кмет в двата мандата на Тотев, научи новината от репортера на „Марица” и сподели, че и за него смяната на местния лидер е пълна изненада.

Наложен от партийния лидер Бойко Борисов кандидат за кмет или тактически предизборен ход са двете версии, които са най-обсъждани.

Първата хипотеза е, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ е решила кандидат-кмет за Пловдив да бъде Дани Каназирева, която отдавна е в обтегнати отношения с Тотев. Припомня се, че бившата депутатка и областен управител изненадващо се появи на първия ред сред официалните лица по време на тържествената церемония за Съединението. Възможно е изборът да е паднал и върху друг кандидат, който изобщо не е събрал номинации от местните структури. Зам.-кметът Стефан Стоянов и депутатът Радомир Чолаков вече бяха споменавани в тази роля.

Друга хипотеза гласи, че Тотев е бил помолен да сдаде поста на координатор заради неговия траен конфликт с оформилата се местна коалиция „Съединени за Пловдив“, която издига Славчо Атанасов за кмет. В нея влизат „Кауза България“на настоящия зам.-кмет Георги Титюков, ЗС „Александър Стамболийски“, ВМРО и „Новите лидери“.

От ГЕРБ не искат да се конфронтират с тази местна коалиция, защото разчитат на тяхна подкрепа за евентуалния балотаж срещу кандидата на ПП-ДБ Ивайло Старибратов.

Има версия, че в крайна сметка кандидат за кмет ще бъде соченият и досега като фаворит за номинацията кмет на район „Тракия“ Костадин Димитров, а напускането на Тотев е да се спрат внушенията, че Димитров е негово протеже.

„Окончателното решение за кандидат-кмета на ГЕРБ в Пловдив е взето, но ще бъде обявено до два дни“, заяви пък пред „Марица“ високопоставен член на партията./Вестник Марица

Свързани статии