Кирил Петков: Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ

Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред NOVA по повод номинирането на Калин Стоянов за министър на вътрешните работи.

„Да започнем оттам как този министър беше избран. Колегите от ГЕРБ като че ли забравят само преди няколко месеца какво се случи“, коментира Петков.

„Номинациите на ПП-ДБ са ясните политически лица, които знаете като бивши депутати. Започнахме с тях – Асен Василев, Андрей Цеков, Георги Гвоздейков. Зад тях ние заставаме чисто партийно на сто процента. След това решихме, че за всички други позиции, които нямаме политически номинации, ще направим експертни назначения“, обясни Петков за процеса на номинации за министри в кабинета „Денков-Габриел“.

„За МВР беше много важно този човек да не бъде политически обвързан, защото идваха местни избори и трябваше да бъде максимално неутрален“, каза Кирил Петков. По думите му и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ са подавани имена, които взаимно са си отказали.

„След като видяхме, че Калин Стоянов е млад, политически необвързан професионалист в ГДБОП, му предложихме позицията“, заяви Кирил Петков.

Попитан от кого конкретно е предложено името на Стоянов, той отговори: „Имената главно идваха от Мария Габриел и Николай Денков, от двете страни се подаваха. Доколкото си спомням или от Мария Габриел, или от Бойко Борисов, един от двамата“.

Във връзка с твърденията на министър Стоянов за вмешателство в работата му като министър от страна на Кирил Петков, съпредседателят на „Продължаваме промяната“ уточни, че последният разговор между двамата е бил в средата на август по повод смяната на директори на областни дирекции на МВР в страната.

„Единственото, което му казах, е сигурен ли си, че всичките са хора, на които им се няма доверие. Защото част от тези директори направиха сравнително честни избори по времето на Бойко Рашков. Сменяш тези хора, защото не са си свършили работата или защото има нещо друго“, каза Петков.

„Оставката му не е искана от мен като Кирил Петков, оставката беше поискана от 63 депутати на ПП-ДБ. Аз я искам лично също, обаче съм не като Кирил Петков, а като цялата ни парламентарна група“, изтъкна Петков.

„Как носиш отговорност като министър, когато знаеш, че ще се случи най-големият протест в държавата и започва да става голямо напрежение, като какъв отиваш на кино“, коментира той.

„Преди още да се видят фактите ГЕРБ и ДПС скочиха да го бранят все едно, че е на живот и смърт от тяхна гледна точка“, каза още Петков и допълни, че започва да се съмнява, че има политическа зависимост.

Той обяви, че парламентарната група днес ще внесе предложение за анкетна комисия за събитията.

„Ние му искаме оставката, а ГЕРБ и ДПС го пазят. От днес този министър е техен“, коментира Петков и обърна внимание, че всички застават зад позицията на премиера акад. Денков, която той изрази вчера.

„Единственото, което ни притеснява за Калин Стоянов е, че той рязко не се разграничи от това, което се случи на протеста и че за него това беше сравнително допустимо“, посочи Кирил Петков./Вести БГ

Свързани статии