Изпратиха с песен загиналата народна певица Диана Иванова

Марково скърби след голямата трагедия, която сполетя селото в 30-ия ден на месец май. Тогава при тежка катастрофа загина известната народна певица и дългогодишен преподавател в Музикалната академия в Пловдив Диана Иванова.

Днес именитата певица беше погребана, като близки и познати я изпратиха в последния ѝ път с „Девойко, мари хубава“. Самата Диана Иванова беше заръчала приживе на погребението ѝ да има песен.

Вестта за трагедията се разнесе бързо из социалните мрежи, където се изписа лавина от съболезнования към близките ѝ. До последно народната певица и музикален педагог беше по сцените из страната със смесения вокален състав „Младежки сърца“ от Марково и многото оркестри, с които е пяла. Последната им изява през май беше на фестивала на старата градска песен в село Чавдар, където получиха отново първо място и златни медали.

Най-много Диана е пяла с оркестрите „Родопи“ на Борис Христев, „Славей“ и „Брестовица“. Нейни ученици и студенти съкрушени написаха: „Ще ви помним вечно, госпожо! Светъл да ви е пътят към небесната сцена!“. Съболезнования отправи и ръководството на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, където е преминал целият ѝ трудов стаж като преподавател. Сред най-известните ѝ студенти са Женя Казакова, Здравко Мандаджиев, Славчо Александров, Николета Николова и много други.

От кметството на Марково написаха, че Диана Иванова ще остане като едно от емблематичните имена на селото, откъдето беше и нейният съпруг Димитър Иванов – гъдулар. В интервютата си тя винаги подчертаваше девиза си: „Един ден не съм ли пяла, все едно че не съм живяла!“.

Диана Иванова е родена на 2 септември 1956 г. в гр. Габрово в семейството на известния майстор на народни инструменти Петко Денев.

Поклон пред светлата ѝ памет! /Вестник Марица

Свързани статии