Излязоха кръвните проби за алкохол и наркотици на шофьора, помел двама младежи в София

Отрицателни са кръвните проби за алкохол и наркотици на 18-годишния шофьор, обвинен за катастрофата от 8 май в София, при която загинаха двама пешеходци, съобщиха от прокуратурата. С това се потвърждават и данните от направените на мястото на инцидента полеви тестове.

Младежът е имал желание да даде обяснения пред разследващите, но е бил в много силен шок от случилото се. Разпит все пак е проведен. Предстои наблюдаващият прокурор по делото да прецени каква мярка за неотклонение ще поиска да му бъде наложена. В момента той е задържан за до 72 часа.

В понеделник прокуратурата привлече като обвиняем шофьора за катастрофата и причиняване на смърт по непредпазливост. Според разследващите той е нарушил правилата за движението по пътищата, като, движейки се с несъобразена скорост, не пропуснал пресичащите по обозначена пешеходна пътека пешеходци, мъж и жена на 22 и 24 години. Инцидентът се случи на кръстовище на бул. „Сливница“ ул. „Русе“.

Същата вечер граждани се събраха на столичния бул. „Сливница“ и поднесоха цветя на мястото на инцидента. В знак на протест за известно време беше спряно и движението по булеварда.

По повод катастрофата днес столични общински съветници обявиха, че са поканили на изслушване министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, както и главния секретар на МВР Петър Тодоров, относно контрола и реда на пътя в София.

За втори пореден ден, тази вечер ще има протест и блокада на кръстовището на столичните булеварди „Сливница“ и „Константин Величков“, където стана инцидентът в нощта срещу 8 май.

Ден след трагедията Павлин Стоянов, бащата на загиналото момче, поиска да отправи послание.

В ефира на NOVA той призова и държавата, и обществото да се опитат да спрат войната по пътищата, която отнема невинни животи. „Аз само едно искам да ви кажа – заради всички вас съм тук. Моля всички българи, помогнете, не забравяйте тези деца, тези прекрасни деца. Те толкова се обичаха, предстоеше им годеж. Сватба. И един от убийците по пътищата, ни лиши от всичко. Не ги забравяйте. Спрете тези убийци, да направим нещо, да им покаже, да ги помолим. Спрете ги тези убийства”, призова Павлин Стоянов.

Явор и приятелката му Ани били заедно от две години. В нощта, в която загубиха живота си, са се прибирали вкъщи.

„Синът ми няма едно нарушение в КАТ, проверете, възпитани деца, шофьор, който кара и който винаги казваше: „Тате, трябва да се внимава”. Ето какво стана”, споделя Павлин Стоянов.

Блокът им се намира на метри от пешеходната пътека.

„Като пресякох булеварда, няколко секунди след мен чух удар. Слязох и установих впоследствие, че са блъснати пешеходци”, разказва Благовест Цветанов, който по същото време преминава с колата си през мястото на инцидента.

Приятелката му видяла двама души, които се държали за ръце, но не успели да стигнат до тротоара.

Остава въпросът с каква скорост се е движил шофьорът?

„Момичето е убито на светофара и 300 метра след това синът ми. Как да си го обяснявам? Неадекватно е, как тепърва ще се изяснява”, казва бащата на загиналото момче Павлин Стоянов.

По разказ на адвоката на шофьора Димитър Марковски, автомобили в насрещното са ограничили видимостта му и той не е видял пешеходците. Нямал и спомен за скоростта.

„За съжаление не си е гледал скоростомера. Вниманието му е било съсредоточено в светофарната уредба, която е била жълта, мигаща светлина, защото, знаете, след 12:00 часа няма регулация за светофарите”, заяви Димитър Марковски.

Относно свидетелските разкази, че е бил неадекватен, адвокат Марковски заяви, че това се дължи не на употреба на наркотици и алкохол, а на шока след катастрофата.

Водачът имал и друга версия.

„Към този момент му е повдигнато обвинение, че е причинил по непредпазливост смъртта на двамата пешеходци на пешеходна пътека. Но неговият спомен е, че този сблъсък е станал не на самата пешеходна пътека, а извън нея”, добави Марковски./Вести БГ

Свързани статии