Избирателната активност към 10.00 часа

Слаба избирателна активност по време на втория тур на месените избори.

Избирателната активност в София към 10 часа е 2,3 процента, сочат данните от exit poll на агенция „Тренд”, направен по поръчка на NOVA. В Пловдив е 1,8%; във Варна – 2,6%; в Русе – 2,6%;
в Плевен – 2,5%.

Балотаж на местните избори се провежда в България. На втория тур избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове – кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина, Васильово. Право на глас имат 6 308 052 избиратели, като в избирателните списъци за вота в неделя са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура.

Изборният ден в страната започна в 07.00 часа и ще продължи до 20:00 ч., като може да бъде удължен до 21:00 ч., ако пред секцията има негласували избиратели.

В редица градове имаше проблем с машините в началото на изборния ден.

Ето как протича изборният ден в страната:

Благоевград

Изборният ден в община Благоевград за избор на кмет на община започна, каза председателят на Общинската избирателна комисия Мартин Бусаров. От много от секциите в общината се получава информация в ОИК, че машините не разпечатват резултата върху бюлетините – или излизат празник или въобще не излизат, посочи Бусаров. Към момента е преустановено машинното гласуване в две от секциите – в №5 и в №21, където гласуването продължава само на хартия. Продължаваме да получаваме информация за проблеми с машинното гласуване и от други секции, която ще обобщим на пресконференция, каза още Мартин Бусаров.

Варна

Изборният ден във Варна започна нормално, открити са всички 409 секционни комисии, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Велин Жеков. Три от машините за гласуване не са стартирали и в тези секции ще се гласува с хартиени бюлетини. На територията на общината машинно гласуване има в 394 секции. Избирателите за втория тур на местните избори във Варна по данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) са 281 627.

Велико Търново

При нормална обстановка започна втория тур на местните избори в община Велико Търново, съобщи Десислава Йонкова, председател на Общинската избирателна комисия. Разкрити са 142 избирателни секции, в една от общо 108-те секции, в които може да се гласува машинно е възникнал проблем при стартирането на устройството, от комисията ще направят проверка, и при необходимост ще излязат с решение там вотът да се осъществи само с хартиени бюлетини. На втория тур на изборите 68 040 гласоподаватели ще избират между Даниел Панов от ГЕРБ и Йордан Терзийски от ПК “Продължаваме промяната – Демократична България“. В Община Велико Търново балотажи има още в град Килифарево, Самоводене и Леденик.

Видин

Вторият тур на изборите за кмет на община Видин започна нормално, без сигнали за нарушения. Направени са три замени на членове на секционни избирателни комисии поради заболяване. Това каза председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) във Видин Даниел Боянов. В общината са отворени всички 130 секции. В 92 от тях може да се гласува и с машина, има и девет подвижни. Избирателите в община Видин са 52 409 към 5 ноември, показва справка на сайта на Централната избирателна комисия.

Габрово

Изборният 5 ноември започна нормално, посочват от Общинската избирателна комисия (ОИК) в Габрово. Всички избирателни комисии на територията на община Габрово са отворени и работят нормално. От ОИК допълват, че няма възникнали проблеми, свързани с организацията на гласуване. Неявили се членове на секционни избирателни комисии също няма. Броят хората, които имат право на глас в общината, са 51 891 души.

Добрич

Вторият тур на изборите за представители на местната власт в община Добрич започна в спокойна обстановка и навреме, без сигнали за нарушения. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК)-Добрич Цонка Велкова. В общината са отворени всички 129 секционни избирателни комисии, като за 125 от тях са доставени машини. В една от секциите машината не е стартирала и е издадено решение на ОИК, вотът да бъде с хартия. Така възможните секции за избор с машинен вот стават 124. Избирателите в община Добрич са 12 285. За кметското място се борят двама кандидати.

Кюстендил

Изборният ден в Кюстендил започна спокойно. Всички секционни избирателни комисии са отворени и вече има и гласуващи, каза председателят на Общинската избирателна комисия Венцеслав Механджийски. В 76 секции на територията на община Кюстендил може да се гласува и с машини. Общият брой на секционните комисии е 114. Броят на избирателите по предварителни списъци в областният център е 63 325.

Ловеч

Изборният ден в община Ловеч започна нормално във всички 98 секции. Не са постъпвали сигнали за нарушения. Поради здравословни проблеми само един член на секционна избирателна комисия (СИК) не се е явил. Комисията ще работи в намален състав. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия в Ловеч Анна Михайлова. По думите ѝ някои машини не са със сверен час след преминаването към зимното часово време, но това не пречи на гласуването с тях. Техниците на „Сиела Норма“ предстои да ги сверят. В община Ловеч в 66 секции ще може да се гласува и с машина.

Пазарджик

Изборният ден в община Пазарджик започна нормално, съобщи председателят на Oбщинската избирателна комисия Антони Върбев. Той добави, че всички секции са отворили навреме. Според избирателните списъци 96 808 души от община Пазарджик имат право на глас в местния вот. Те ще могат да гласуват в 152 секции. В повече от 130 от тях ще се гласува както с хартиена бюлетина, така и с машина. Към момента няма сигнали за неработещи машини.

Плевен

Нормално е започнал изборният ден в община Плевен, няма информация за неоткрити изборни секции. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия. Общо сформираните секционни избирателни комисии в общината са 168. В 154 от тях избирателите ще могат да гласуват и с машини. С право на глас в общината са 108 877 души, от които 88 839 са в град Плевен. Столетниците са седем, а най-възрастната от тях е жена на 104 г., посочиха още от ОИК.

Пловдив

Изборният ден в Пловдив започна нормално и всички секции работят без проблем. Това съобщи Калоян Сухоруков, секретар на Общинската избирателна комисия (ОИК). Правото си на глас жителите на Пловдив могат да упражнят в 471 секции на територията на областния град, от които четири са подвижни, а осем се разкриват в болнични и специализирани заведения. В 455 секции може да се гласува машинно. Пловдивчани избират на балотаж кмет на града и кметове на шестте района.

Разград

Изборният ден в община Разград започна нормално и в спокойна обстановка, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград. Председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Ралица Костова заяви, че общият брой на секциите е 71, като в 56 ще може да се гласува и машинно. Две от местата за гласуване са в Дома за стари хора и в Дома за пълнолетни с деменция. Секция е разкрита и в болницата в Разград. Подвижните секции за общината са две, обхващащи територията на осем населени места. Правото си на вот имат право да упражнят 43 002 избиратели.

Русе

Изборният ден в община Русе започна нормално, като до 7:40 часа не са постъпвали сигнали за нарушения или неотворени секции, чийто общ брой е 217. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия в Русе Милена Хинкова. В общо 203 секции ще може да се гласува и с машина. Четири от местата за гласуване са допълнителнo разкрити – в двете университетски болници в града, в ареста и в Центъра за психично здраве. Три са подвижните секции за хора с физически увреждания. Избирателите с право на глас в общината са 134 565.

Силистра

Нормално и в спокойна обстановка започна изборният ден в община Силистра. В една от секциите не се е явил секретарят, но той веднага е бил заменен, съобщиха от Общинската избирателна комисия (ОИК).

Сливен

Нормално и в спокойна обстановка започна изборният ден в община Сливен, съобщи говорителят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Тодор Тодоров. На балотажа гласоподавателите ще направят своя избор между кандидатите за кмет на общината Стефан Радев – от ПП ГЕРБ и Пламен Крумов – издигнат от ПП „Пряка демокрация“. Според избирателните списъци право на глас имат 98 758 души, те гласуват в общо 186 секции, от тях две подвижни и допълнителни във Военна болница, Дома за стари хора и затвора. Машини има в 162 изборни секции. Балотаж за избор на кмет има и в 12 села – Биково, Блатец, Божевци, Бяла, Гавраилово, Градско, Калояново, Ковачите, Крушаре, Самуилово, Сотиря, Тополчане.
местни избори гласуване София

Смолян

Изборният ден в община Смолян започна нормално, всичките 89 секции са отворени, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Смолян. Избирателите в общината са общо 32 003. В 46 от секциите гласуването е и с машинен вот.

София

Изборния ден в София започна нормално, съобщи Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия (ОИК). Всички секции до 7:30 ч. отвориха, каза Витанова. Има обаче проблеми с някои от машините в районите „Овча купел“, „Триадица“ и „Младост“. Не излизат бюлетини или машината ги мачка, обясни Витанова. Чака се решение на Централната избирателна комисия, каза председателят на ОИК. Правото си на вот столичани могат да упражнят в общо 1639 секции. Служебните секции са 33 и 20 – подвижните. Правото си на глас могат да упражнят 1 100 000 души.

Хасково

Нормално започна вторият тур на изборите в община Хасково, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Добромир Якимов. Няма данни някоя от 152-те секции в района да не е отворила, добави той. Нямаше проблеми при инсталацията на машините за гласуване и теста им вчера, каза още Якимов. Устройства има в 136 секции. В общината 75 951 души имат право на глас. В седем села от общината ще има и балотажи за кмет на населеното място.

Шумен

Изборният ден в Шуменско започна в спокойна обстановка във всички избирателни секции където се гласува на втори тур на местните избори, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР. От там уточняват, че служителите на ОДМВР – Шумен са поели охраната на 165 секции на територията на областта; предприети са всички необходими мерки за опазването на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден./Dariknews.bg

Свързани статии