Иван Гешев с нови разкрития за аферата Nexo

Главният прокурор Иван Гешев отговаря на журналистически въпроси по разследването на казуса Nexo.

Той уточни, че разследването е образувано септември и са планирани действия за декември. Изтъкна, че не може да става дума за целенасоченост.

„В рамките на шегата бих казал, че понеже сме в НС, ако желаят, народните представители могат да променят НПК и Закона за съдебната власт в посока, че когато се разследват определени лица, които имат определена дейност с търговски дружества, задължително да се провери кои са техните политически приятели и кого спонсорират и след като се установи или не се установи, че има такива, разследващите и прокурорите да се свържат с НС и да поискат разрешение за конкретна дата за провеждане на конкретните действия по разследването.

Разбира се, това е шега, защото евентуална такава промяна би означавала, че не сме част от европейското семейство и не спазваме върховенството на правото.

Чух обвинения на някаква целенасоченост. Не виждам каква целенасоченост биха могли да имат американските прокурори и колегите от другите партньорски страни. Ние просто си вършим работата“, посочи той.

Гешев допълни, че по казуса събира информация, която ще изпрати на колегите си в САЩ.

Главният прокурор Иван Гешев участва в работата на правната комисия, която обсъжда въпроси, свързани с дейността на прокуратурата по прилагане на закона, както и по дискутирани законодателни промени.

Иван Гешев беше попитан за разследването, което КПКОНПИ прави около Бойко Рашков заради съмнения за смачкване на разработка „Градинаря“ и за пране на пари. „Единственото, което мога да кажа, е, че аз не разполагам с имение, което да се нуждае от градинар“, каза той.

Не разполагам с имение, което се нуждае от градинар. Българският НК е формалистичен и се нуждае от промяна. Не съм наблюдаващ прокурор по разследването Nexo, каза Гешев.

73 процента от българите не са чели Конституцията, но твърдят, че са нарушени правата им./БЛИЦ

Свързани статии