Истината за чуждестранните доброволци във войната в Украйна

От началото на войната в Украйна и от двете страни се записват чуждестранни доброволци. Държавите от които идват и мотивацията им са различни, в зависимост от това дали се бият на украинска или на руска страна.

Броят на участвалите в сраженията и от двете страни е по около 20 хил. През последните месеци воюващите чужденци за Украйна намаляват, докато тези биещи се за Русия стават повече.

Първите са водени основно от идеята да защитят демокрацията и свободата на украинския народ срещу окупатора.

Същевременно за Русия се бият най-вече хора бившите съветски републики в Азия, които се надяват на гарантирана работа и руско гражданство след войната, а също така доброволци от Сърбия, Сирия, Либия и Афганистан.

В чуждестранните военни части на украинска страна от началото на войната са записани доброволци от 52 държави, по данни изнесени от украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Сред тях най-големият контингент са гражданите на съседна Беларус. Около 1500 от тях участват в бойните действия на страната на Украйна. Значителни чуждестранни контингенти има също от Грузия, Русия и Чечения.

Броят на доброволците от западни държави значително намалява най-вече заради проблеми с Чуждестранният легион за териториална отбрана на Украйна, като лоши условия и корупция, по данни на „Киев Индипендънт”. Доброволци разказват за самоубийствени мисии, малтретиране, физически заплахи от командирите им.

В началото на май боец от Бразилия пристига в Украйна, за да се присъедини към легиона след призива на президента Володимир Зеленски към „гражданите на света” да дойдат и да помогнат.

Той смятал, че богатият му опит в бразилската армия го е подготвил за почти всякакви задачи. Но не бил готов нито да изпълнява самоубийствени мисии, нито да толерира заповеди за грабежи на магазини, каквито са му били нареждани.

Според „Киев Индипендънт” в ръководството на легиона са били замесени лица от криминалния контингент. Сред тях по информация на „Белингкет” е бил осъден престъпник, издирван от властите в Полша.

Впоследствие украинските власти правят промени в командването на легиона, но щетите върху неговия имидж вече са нанесени. Към края на лятото на миналата година по информация на „Уошингтън таймс” много чуждестранни легионери са напуснали Украйна.

В същото време записи от Украйна показват участие на сръбски доброволци на страната на Русия във войната.

Вестник „Данас” публикува разговор с двама от тях, при условие за анонимност, тъй като законите в Сърбия забраняват участието на сръбски граждани в чужди войни.

Двамата са цитирани да казват, че „от победата на Русия зависи и бъдещето на Косово”.

Преди дни основателят на частната военна компания „Вагнер” Евгений Пригожин обяви в Телеграм, че сред неговите наемници има контингент от Афганистан.

По информация на радио „Свободна Европа” около 2 500 афганистанци са напуснали родината си, за да се бият на страната на Русия. Сред тях е имало членове на афганистанските специални сили, обучени от САЩ, които са приели предаването на Афганистан на Талибаните като предателство.

Разследване на неправителствената организация „Сирийци за истина и справедливост” разкри близо 300 сирийски граждани са воювали на страната на Русия в Украйна между юни и септември 2022 г. Повечето от тях са били от 25-а дивизия на специалните сили на режима на Башар Асад./Вести БГ

Свързани статии