“Инстаграм” психясва девойките! 41 щата съдят „Мета“ в историческо дело

“Инстаграм” и “Фейсбук” са опасни за психическото здраве на децата, защото умишлено водят до пристрастяване. Това твърдят главните прокурори на 41 американски щата, които заведоха най-голямото дело в историята срещу компанията-майка “Мета”.

Социалните мрежи “Инстаграм” и “Фейсбук” са опасни за психическото здраве на децата и умишлено са направени така, че да водят до пристрастяване.

Това твърдят главните прокурори на 41 американски щата, които заведоха най-голямото дело в историята на социалните мрежи срещу компанията – майка “Мета”. Делото се води едновременно в няколко федерални и щатски съдилища, пише „24 часа“.

Компанията на Марк Зукърбърг “Мета” е подвела обществото за опасностите, които крият нейните социални мрежи за младите хора, гласи едно от обвиненията на прокурорите. Освен това “Мета” умишлено и съзнателно са маркетирали продуктите си към деца под 13-годишна възраст, които както собствените правила на “Мета”, така и законите не им позволяват да се регистрират като потребители на социалните мрежи.

Американските прокурори настояват “Мета” да бъде принудена от съда да промени алгоритмите на социалните мрежи, които застрашават психичното здраве на децата.

Засега “Мета” е отказала споразумение, защото не иска да променя алгоритмите на социалните мрежи, които ги правят пристрастяващи, съобщи “Уолстрийт джърнъл” след първото заседание по най-голямото съдебно дело срещу социалките в историята.

Преследването на “Фейсбук” и “Инстаграм” стана възможно, след като служител на “Мета” изнесе в медиите поверителна информация от компанията.

През 2021 г. Франсис Хогън изнесе над 20 000 скрийншота от доклади, от които става ясно, че Зукърбърг и фирмата са били наясно за вредите, които нанасят социалните мрежи на психиката на младите хора, но не са предприели нищо, за да поправят продукта си.

Последва разследване на главния прокурор на щата Тенеси Джонатан Скърмети и главния прокурор на Колорадо Фил Уайзър. Впоследствие още 33 щата се присъединиха, като заведоха дела срещу “Мета” във федералния съд на Северна Каролина. Скърмети и други главни прокурори като Андреа Кембъл от Масачузетс и Уайзър от Колорадо предпочетоха да търсят правосъдие в техните щати, въпреки че изтъкват в обвиненията си същите аргументи като тези по федералното дело. Според юристи това е направено по стратегически причини.

“Това дело е жизненоважна битка за психическото здраве на младите хора”, обявиха главните прокурори Скърмети и Уайзър. Те сравниха делото с подобни историческа дела, свързани със здравето на хората, като това срещу болкоуспокояващите или срещу тютюневите компании. В разследването са участвали повече от 100 юристи и е продължило над 6 месеца.

“Мета” е увеличила до максимум времето, което тийнейджърите прекарват в “Инстаграм” и “Фейсбук”, въпреки че компанията е знаела, че това вреди на психичното им здраве, твърди обвинението

“Въпреки множеството доказателства чрез изследвания и публично достъпни данни, че социалните медии увреждат младите потребители, “Мета” отказва да се откаже от използването на вредните характеристики на своите продукти, вместо това удвоиха усилията си да подкопаят и да представят грешно тези доказателства”, се казва още в обвинителните актове.

Най-засегнато е психическото здраве на младите момичета, гласи вътрешно проучване на “Мета”, което също е попаднало в прокурорите.

“32% от тийнейджърките казват, че се чувстват зле заради външния си вид, заради формата на телата си и “Инстаграм” ги кара да се чувстват още по-зле”, гласи друг вътрешен документ на “Мета”. Като особено опасни за психическото здраве са определени кратките видеа, наречени reel, където фокусът е изцяло върху външния вид. А последствията върху здравето на малките момичета, които искат да приличат на инфлуенсърките, се проявяват през разстройства на храненето.

Вътрешните документи обаче говорят дори за мисли за самоубийство сред част от младите момичета.

“Младите хора могат да ползват социалните мрежи по един безопасен и защитен начин. Но все още това не се е случило. Вместо това им се предлагат продукти, които съсипват животите и здравето им, вкарват ги в черни дупки”, коментира провала на споразумението прокурор Фил Уайзър от Колорадо./Вестник Марица

Свързани статии