Хванаха нова порция мигранти край Стара Загора, возел ги ученик/СНИМКИ/

Районната прокуратура в Стара Загора повдигна обвинение на 18-годишно момче с инициали С.С. за превоз на нелегални мигранти, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура под тепетата.

Ученикът бил задържан вчера 196-я километър на автомагистрала „Тракия“, в землището на Стара Загора. Той  е обвинен, че с цел да набави за себе си имотна облага, чрез използване на товарен автомобил, марка „Ивеко“, противозаконно е подпомогнал 57 мъже – граждани на Афганистан, да преминат страната в нарушение на закона.

18-годишното момче е ученик. Той имал нужда от финансови средства. С него се свързало лице, което му предложило да превози мигранти от Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 000 лв. Ученикът се съгласил и се срещнал с каналджията на 26 февруари. Трафикантът предоставил на момчето микробус марка „Ивеко“, собственост на друго лице.

Афганистанските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България с крайна точка границата със Сърбия срещу около 3000 евро (3500 долара) на човек.Част от мигрантите платили сумите за трафика им на лица в Турция. С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии, преминали на територията на България. Вървели пеша около 3-4 дни и на 27 февруари достигнали до карнобатското село Крумово градище, където към тях се присъединили и други мигранти, така че достигнали 57 човека.

Вчера, 28 февруари, около 2 ч. през нощта ученикът ги качил в товарната част на автомобила и отпътували по направление границата със Сърбия. Около 8 ч. на км 196 на автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян от служители на „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Стара Загора. На шофьорското място било момчето, което е неосъждано.

Вчера с постановление на наблюдаващ прокурор ученикът е задържан за срок до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе искане до Районен съд – Стара Загора за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Активната работа по събиране на доказателства продължава.

Снимки: ПРБ

Свързани статии