Хартиената бюлетина не върна „Столипиново“ пред урните, махалата гласува електронно

Хартиената бюлетина не върна „Столипиново“ пред урните. Гласуването в махалата върви вяло, но е белязано от друг куриоз – противно на очакванията, повечето избиратели предпочитат да дадат вота си електронно.

Към 11 часа в секция 46 в ОбУ „Пенчо Славейков“ правото си да участват в предсрочните избори бяха упражнили 35 от 721 гласоподаватели в списъка. От тях 19 са гласували машинно, а 16 на хартия. И в 49. секция активността е приблизително като на предходните избори, а съотношението на бюлетините е в полза на разпечатките от машините.

Повечето хора са неграмотни и на хартиена бюлетина са напълно безпомощни. На машината обаче имаме право да помогнем с указания, което не е възможно в тъмната стаичка, обясни зам.-председателят на комисията. Миналия път гласували 150 човека. И да знаели буквите и числата, повечето били функционално неграмотни и имали трудности пред урната, разказа той.

Семейство дойде по обяд да упражни вота си.

Искам да си кажа думата. Народно събрание да има. Увеличава се яденето, а заплати няма, очерта положението мъжът. Той е заварчик, а жена му- домакиня. Предпочетоха да гласуват на хартия.

Никола Антонов на всички избори ходи до урните. Тоя път тръгна като на сватба – с черен костюм, бяла вратовръзка и кожено манто. Вдовец е, синът му работи в училището, та се чувства като в свои води.

Трябва властта така да се нагоди, че да се разбираме, да има какво да си купиш евтино, да има работа, за да изкараш парите, каза Никола.

Сандо дойде с внука, да види и той що е демокрация и равни права на малцинствата.

Махалата обаче усети, че са избори основно по засиленото присъствие на полицията.Полицейски коли има пред всяко училище, на места и жандармерия. Полицейски бусове кръстосват постоянно по улиците.

В това време на битака на ул. „Батак“ алъш-веришът си върви – може са се купи от връзка праз до канарче в клетка, а 4 каруци чакат мераклии за превоз. На ул. „Елба“ възрастна жена извади пред хранителен магазин приспособена детска количка, отрупана с връзки с лапад. Взимам 300 лева пенсия, мъча се да си докарам още някой лев, обясни жената. Твърди, че преди това отишла да гласува. Отсреща двама мъже се вживяваха кой ще победи, но не на изборите, а в играта на белот – на маса, курдисана направо на улицата.

На ул. „Ландос“ пък семейство подготвяше помен за бабата. Не вярвам да има оправия, но отидохме да кажем кое според нас ще е по-добре, каза най-възрастната в семейството, докато внучката дроби лук в тенджера на тротоара, а другите жени мият парчета месо. Труден е животът на всички, пък по-добро не се вижда, заключиха те в мъката си по загубата. Все по-трудно им е да вярват и нито им се приказва, нито пък искат да ги снимат.

По-активна е българската част на кв. „Изгрев“. Пред избирателните секции в ОУ „Симон Боливар“ по обяд се събраха дори опашки от по 7-8 чакащи да упражнят вота си./Вестник Марица

Свързани статии