Гласуваме в 5900 секции с машини на втория тур

На втория тур на местния вот ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции ще се гласува с машина, каза зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева на брифинг.

Тя уточни, че това не е окончателната бройка на избирателните секции, тъй като 48 часа преди изборния ден ще бъдат разкрити секциите в лечебните заведения, домовете за възрастни хора.

Всички 265 общински избирателни комисии предадоха в ЦИК протоколите с изборните резултати, в момента се извършва повторно въвеждане на данните, посочи Матева.

Тя отбеляза, че в момента тече предизборна кампания за втори тур, като тя ще приключи в петък – 3 ноември, в 24:00 часа.

На балотажа ще се избират 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. „В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, тъй като вторият и третият са с равен брой гласове“, обясни Матева и уточни, че това са кметствата Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина и Васильово.

На балотажа право на глас имат 6 380 052 избиратели. На 5 ноември могат да гласуват и са включени в избирателните списъци тези избиратели, които между първия и втория тур са придобили избирателни права, включително навършващите 18 г. към изборния ден.

„Областните управители следва да предадат на общинските администрации избирателните списъци за тези секции, за които ще има гласуване на втория тур“, обърна внимание Матева и добави, че в избирателните списъци са включени и избирателите, които са подали заявление за гласуване по настоящ адрес, като уточни, че те не могат да гласуват по настоящ адрес и нови заявления по настоящ адрес не се подават. Нови заявления не се подават и за гласуване с подвижни СИК.

Говорителят на ЦИК посочи, че днес в 16 ч. в защитена среда в Министерството на електронното управление ще бъде извършено от представители на изпълнителя по обществената поръчка за надграждане на софтуера и под контрола на ЦИК доверено изграждане на изходния код на софтуера. „За участие в събитието са поканени регистрираните в ЦИК представители на партии и коалиции. Всички те са уведомени още вчера за това събитие. След довереното изграждане ще се осигури достъп до изходния код и до документацията да системата за машинно гласуване така, както изисква Изборния кодекс“, отбеляза Матева.

В момента тече и предизборната кампания на тези кандидати, които ще се явяват на балотаж. Тя трябва да приключи на 3 ноември в полунощ. На 4 ноември е денят за размисъл, така следва да не бъдат публикувани никакви данни от запитвания и предварителни резултати в предизборния ден, както и в изборния на 5 ноември.

В неделя изборният ден ще започне в 7 ч. сутринта и ще приключи в 20 ч., ако има избиратели, чакащи да упражнят правото си на вот, изборният ден ще бъде удължен до 21 ч.

Матева призова хората да отидат и да гласуват./Вестник Марица

Свързани статии