Гешев обяви края на „завладяната държава“ и политическия боклук, зад атентата срещу него стояли руски интереси

Това е началото, надявам се да е краят на това, което българските граждани и медиите наричате “завладяна държава”, други наричат “олигархично—политическа мафия”. Краят на тези, които българите наричат “политически боклук”, “мафия”, “престъпници” и “крадци”. Това обяви главният прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг в Съдебната палата.

„По няколко причини търпеливо изчаквах от миналия понеделник. Когато кажа нещо, държа на думата си. Спазвам Конституцията и законите на страната и това е призванието на всеки магистрат и честен български гражданин. Търпеливо очаквах да дам сведения в определения в закона ред. Дадох обяснения пред наблюдаващ прокурор в СГП. Това е атентат срещу държавата и нормалното и функциониране, атентат срещу разделението на властите и основни конституционни принципи и европейски ценности като върховенство на закона и правовата държава“, добави той.

“Истината ще ни направи свободни. Длъжен съм да я кажа пред всички български граждани. Въпреки насроченото в четвъртък изслушване във ВСС, няма пречки да повторя всички тези неща. Част от нещата, които няма да кажа сега, ще поискам да бъдат чути от членовете на ВСС на закрито заседание на Пленума. Ще поискам отвод на част от тези членове на ВСС, които може би участват в това покушение срещу съдебната власт”, заяви главният прокурор, като обясни, че прави това, за да защити честта на съдебната власт.

„Част от този заговор е така нареченият закон “Зарков”. Лицето Бойко Методиев Борисов го нарече “Крумови закони”. За всеки български юрист е ясно, че този закон е противоконституционен. Той ще бъде подложен на проверка от Конституционния съд. Целта на този закон се вписва перфектно в този заговор, защото целта му е една-единствена, не решаване на демографската и икономическата криза, не решаване на проблема с безбройните убити по пътищата, не борба с организираната престъпност“, каза още Иван Гешев и заяви, че е горд, че е главен прокурор на Република България и гарантира, че няма да допусне Българската прокуратура да бъде овладяна.

„Думите чест и достойнство за мен не са празни думи“, подчерта обвинител номер едно.

“Зад атентата, целящ убийството ми, могат да стоят интереси на Руската федерация. След това се случи това, което смятам за опит за убийство по причини, които към момента няма да коментирам. В деня, когато се случи, проведохме разговори с ръководства на служби. Помолих първо да отидат линейки, защото движението в обратна посока беше много силно. Малко след взрива се разминахме с десетки коли, които се движеха в обратна посока. Предвид ситуацията, предположих, че може да има загинали, починали или наранени български граждани. Чудо е, че никой не пострада. Божа работа. Това е божествена намеса. В следващите дни бях ангажиран с лични проблеми от семеен и друг характер, включително да осмисля всичко, което се случва. Получих обаждане от Ясен Тодоров, че е с един от най-добрите експерти в Израел, който изявява желание да види докато е светло мястото, на което се е случило, за да даде предварителен анализ от негова гледна точка. Доверих се с оглед на това, че познавам този човек. Притесних се сериозно след неговото заключение. Това е многомесечна организация на хора, които са професионалисти. Въпреки факта, че съм бил с бронирана кола, а невинаги използвам, ако ударът е бил може би след секунда във вратата до шофьора или в моята врата или стъкло, той не може да каже какъв ще бъде резултатът. Ако взривната вълна директно беше ударила колата, не е ясно дали нямаше да се преобърне, и дали нямаше да има вътрешни поражения по хората, които бяха с мен”, посочи още Гешев.

“Страхливият умира всеки ден, а смелият веднъж”, посочи Гешев и заяви, че не го е страх./Новините БГ

Свързани статии