Гешев два дни в Европарламента, ще говори за разследването по „Барселонагейт“ и „Златните кюлчета“

Главният прокурор на Република България Иван Гешев ще бъде на работно посещение в Европейския парламент в гр. Страсбург, Франция, на 13 и 14 юни 2023 г. Повод за визитата е покана към главния прокурор за участие в извънредно заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE (DRFMG) на Европейския парламент.

По искане на европейските депутати главният прокурор Иван Гешев ще представи постигнатия от ПРБ напредък при разследване на случаи на корупцията по „високите етажи“ на властта, както и по конкретни казуси, обект на интерес от Мониторинговата група – т.нар. дела „Барселонагейт“ и „Златните кюлчета“.

Участие в заседанието е предвидено да вземат и представители на GRECO – Групата на държавите, борещи се срещу корупцията, при Съвета на Европа, която следи практиките по противодействие и разкриване на корупционни престъпления по „високите етажи“ на властта.

На 14 юни 2023 г. са планирани работни срещи на главния прокурор Иван Гешев с членове на Европейския парламент./Новините БГ

Свързани статии