ГЕРБ загуби София, Терзиев води яко пред Григорова

София няма да има кмет от ГЕРБ за първи път от 2005 година насам. Тогава на балотажа (5 ноември) главният секретар на МВР Бойко Борисов размаза Татяна Дончева (БСП), а после рекордните 3 мандата изкара Йорданка Фандъкова.

Явен фаворит след първия тур днес и почти сигурен победител е Васил Терзиев (ПП-ДБ и „Спаси София“). Мултимилионерът и IT гуру спечели размазващите 38,7 процента от гласувалите в столицата. Донякъде изненадващо на балотаж отива Ваня Григорова, кандидатът на широка лява коалиция с участието на БСП. Известната синдикалистка взе инфарктно второто място с 19,3 срещу 17,3 за Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС). Разбира се, чакаме официално потвърждение от ЦИК на резултатите, които ще определят съперника на Терзиев, тъй като разликата не е голяма.

Четвърти е Деян Николов от „Възраждане“ с 7,0 пред проф. Вили Лилков (5,3), подкрепен от „Синя София“ и Ивайло Вълчев (3,0).

Коалицията ПП-ДБ и „Спаси-София“ печели 40,5 процента от местата в общинския съвет. ГЕРБ-СДС има едва 19,5, а БСП остава с 13,00 – значително под резултата на Григорова. Логично, тъй като синдикалистката беше номинация на БСП-София, където са ясна опозиция на ръководството на столетницата, и явно е събрала допълнителна лява подкрепа.

Трети остава „Възраждане“ с 9,8 процента, „Синя София“ на Лилков с 4,7, а ИТН – 3,1 %./Вестник Марица

Свързани статии