Ескалация на протеста в София: Бой, водно оръдие, много ранени и арести

Напрежението на протеста на футболни фенове в центъра на София тази вечер ескалира. Полетяха факли, бомбички и камъни към полицаите, запален беше и бус, Жандармерията извади водно оръдие. Има ранени и арестувани. Тече гонитба между полицаи и протестиращи в голям периметър – в района между Софийския университет, улица „Гурко“ и Орлов мост.

Разчистени са феновете около Националния стадион. Разположени са полицейски кордони.

Протестиращите нанесоха щети по паркирани автомобили и витрините на магазините.

Силите на реда използваха и лютив спрей, за да се опитат да овладеят ситуацията. От своя страна феновете започнаха да къртят павета и антипаркинг колчета и да ги хвърлят по полицаите.

Няколко души бяха задържани, има пострадали.

Протестиращите обстрелваха и сградата на Турското посолство с камъни, пиратки и бомбички.

Припомняме, че протестът на футболните фенове спря движението на превозни средства около Орлов мост. Голям брой привърженици се отправиха към Софийски университет „Свети Климент Охридски“. Заради блокадата на ключови кръстовища движението в центъра на София е силно затруднено. В района на Националния стадион „Васил Левски“ са се събрали над 3000 фенове на различни футболни клубове.

Затворено е движението по бул. “Цар Освободител“ от бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“ до бул. “Васил Левски“ и по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“ от Орлов мост до ул. Граф Игнатиев“.

По данни на полицията най-многобройна е групата с фенове на ЦСКА – около 1500, които блокираха движението на Орлов мост в центъра на София. Привържениците на „червените“ се събраха на стадион „Българска армия“ и след това тръгнаха към Орлов мост, съпровождани от огромен полицейски кордон.

В същото време откъм улица „Гурко“ се е събрала група от около 1000 протестиращи фенове – на Левски и гости от Унгария. Пред Софийския университет също има група от протестиращи.

Пистолет, боксове, палки и спрейове иззе полицията на контролните пунктове около Националния стадион „Васил Левски”, научи NOVA.

Двубоят между отборите на България и Унгария ще се играе от 19 часа на Национален стадион „Васил Левски”, без публика.

По-рано през деня Столичната дирекция на вътрешните обяви, че са предприети всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата във връзка с предстоящите европейската квалификация и протестни действия.

От полицията обръщат внимание, че след 20 часа малолетните следва да бъдат с придружител.

Ангажимент по охраната на футболната среща имат частни охранителни фирми, чиято задача е да следят за опазване на реда на територията на стадиона. При дейността си те ще бъдат подпомагани от полицейски служители, които ще се намесват при възникнала необходимост.

За нормалното протичане на футболната среща около стадиона с полицейска лента и парапети е обособена охранявана зона и са разположени полицейски служители, като при необходимост в тази зона няма да бъдат допускани хора и моторни превозни средства./Dariknews.bg

Свързани статии