Екзакта: Пет политически формации със сигурност влизат в 49-ото НС

Пет политически формации със сигурност влизат в 49-ото Народно събрание. Дистанцията между двете водещи коалиции е дял, значително по-малък от статистическата грешка при подобни изследвания. Това прави невъзможна към 26 март прогнозата за това кой ще е първи и кой втори. Ако има малка партия с шанс да се пребори за място в новия парламент, по данни на Екзакта, това е „Левицата“.

Това сочат данните от изследване на Екзакта Рисърч Груп е проведено в периода от 21 до 26март 2023г. Интервюирани са 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “лице-в-лице” интервю. Изследването е реализирано със средства на „Екзакта Рисърч Груп” като част от изследователската програма на агенцията. То е проведено на територията на България и не отразява нагласите на избирателите от чужбина.

Сред българите, които са сигурни, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, 70% посочват, че избират да гласуват с машина, а 30% – с хартиени бюлетини.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ навлизат с изравнени позиции в крайната решаваща фаза на кампанията. Победител ще бъде онзи, който в оставащите дни до вота съумее да подобри позициите си сред жителите на столицата, както и да работи за по-висока активност в градовете-областни центрове. С надмощие в надпреварата ще се поздрави коалицията, която не се отказва да се бори и за вота на колебаещите се за кого да гласуват избиратели, заключват експертите.

Седмица преди вота, 41% от българите декларират категоричното си намерение да гласуват на парламентарните избори на 2 април. Тези хора оценяват вероятността да отидат до урните като 100%-ова. Известен ръст на активността може да дойде от деклариращите, че със сигурност ще гласуват, но уточняващи в същото време, че още не са решили за кого ще дадат гласа си. Те са 13% от пълнолетните българи и биха могли да внесат промени при подреждането на партиите с близки резултати.

С „Не подкрепям никого” са заявили, че ще гласуват 3.9% от българите.

Към 26 март най-висока мобилизация социолозите от „Екзакта“ регистрират сред електората на ДПС.

В крайната фаза на кампанията ПП-ДБ работят не само с ядрото от избирателите си, но търсят и подкрепа сред своя потенциален електорат. ГЕРБ-СДС като че ли по-скоро залагат на работа с твърдия си електорат.

Под средната готовност за гласуване социолозите отчитат сред жителите на столицата, но и сред населението на областните центрове. Усилията на партиите и коалициите за повишаване на избирателната активност както в столицата, така и в големите градове на страната до 2 април, се оказват много важни за крайния резултат от вота.

Изследването на „Екзакта Рисърч Груп“ е проведено със собствени средства в периода от 21 до 26март 2023 г. сред 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката е пряко полустандартизирано “лице-в-лице” интервю. Изследването е реализирано на територията на България и не отразява нагласите на избирателите от чужбина/Новините БГ

Свързани статии