Ексвоенен министър: Има видима промяна в политиката ни за Украйна

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов заяви, че в отбранителната политика на страната ни има видима промяна.

„Досега не се говореше, като политическо решение, да поискаме противокорабни системи, за противовъздушна отбрана. Досега не се говореше да прегледаме състоянието на въоръжението и техниката”, заяви Шаламанов. По думите му реално с тези действия участваме и в подготовката на украинските сили.

„2024 г. ще бъде изключително амбициозна и изпълнението на целите зависи от мобилизацията на помощта, включително и от България”, заяви Шаламанов. Той акцентира, че НАТО за първи път е изготвила отбранителни планове и всичко, което не може да бъде използвано в тях, става с отпаднала необходимост. „Това, което е необходимо на България, се предоставя по отбранителните планове на НАТО”, каза бившият министър. По думите му този тип решения са основният инструмент да се отвори и вратата за Шенген.

Според Шаламанов, ако Украйна не успее да отвоюва своите територии от Русия, това означава Москва да нападне друга европейска държава до 3-7 години. Той изключва САЩ да оттеглят своята подкрепа за Украйна./Новините БГ

Свързани статии