Ексшефът на Кинтекс преди месеци предупреждавал, че се изнася оръжие за Украйна

Винаги съм подкрепял търговията и износа на оръжие съобразно закона. Аз съм един от първите, които казаха, че има износ на оръжие към Украйна през посредници в Румъния и Полша. Това заяви в ефира на БиТиВи бившият изпълнителен директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов.

По думите му от статия в германското издание „Die Welt“ е станало ясно, че България е изнасяла оръжия и муниции за Украйна в първите месеци на войната.

Той посочи, че е притеснителен начина по който това се е случвало. Това се е извършвало зад гърба на народа, докато управляващите ни уверяваха, че такова нещо няма, уточни Михайлов.

Бившият шеф на „Кинтекс“: По логиката на Нинова българското оръжие може да отива при терористична групировка

Политиците говорят едно, а вършат друго. Възниква въпроса дали управляващите не са укривали и други неща от обществото, добави бившия директор на Кинтекс.

Михайлов представи данни от Министерство на икономиката, които показват, че за цялата 2021 г. одобрениият износ на оръжие за Полша и Румъния е за 12 милиона евро. За първите 6 месеца на 2022 г. по време на управлението на кабинета „Петков“, когато госпожа Нинова беше икономически министър, нейното ведомство е одобрила износ на оръжие за Полша и Румъния за 1 милиард 287 милиона. Това е завишение 107 пъти и няма как да не са разбрали и при условие, че всички западни медии от самото начало на войната потвърждават, че пътят на оръжието е през тези централноевропейски държави, каза още той./Новините БГ

Свързани статии