Донев за третия мандат: Изборът на президента е максимално възможният в сегашната ситуация

Тече процедурата по третия мандат. Президентът връчи папката с третия мандат на БСП. Те имат срок, в който трябва да върнат папката с предложения за министър-председател, който да излъчи състав на Министерски съвет. Това коментира пред журналисти служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти.

Той уточни, че не е разговарял с президента за следващ служебен кабинет.

Изключително отговорен съм към работата, която върша затова да работи служебното правителство в екип. Да решава най-наболелите проблеми на българските граждани, развитието на България. Факт е и днешното събитие. Ние предложихме една стратегия за развитието на електроенергийния сектор с хоризонт от 30 години. Не ни е страх от важните решения, добави служебният премиер.

Ако трябва да дам оценка на избора на президента – максимално възможният избор за третия мандат в сегашната ситуация, подчерта Донев.

Относно излезлите в публичното пространство прогнозите, че следващият служебен премиер ще бъде Атанас Пеканов, Донев коментира: Всеки един има потенциала и качествата да заеме министър-председателския пост. На всеки един, който има такова желание го пожелавам. Нека да пробва и да работи за интересите на България.

Той коментира и предоговарянето на ПВУ.

Не бавим обоснованото решение да внесем и да започнем преговорите с ЕК за предоговаряне на ПВУ. Това е процедура, която за първи път ще се изпълни в Европейския съюз. Нито една друга държава не е заявила процедура за предоговаряне. Ние водим разговори с ЕК по процедурата, по която ще стане това предоговаряне. Още следващата седмица екипът на вицепремиерът Пеканов ще започнат активните разговори по частта енергетика по ПВУ. Това е процедура, по която и ЕК и България трябва да постигнат разбирателство и синхрон. Пак казвам това е прецедент, уточни Донев.

По отношение на казуса Нексо, Донев заяви: Служебното правителство не е разследващ орган. Аз нямам информация някои от правителствата на държавите, които участват в разследването да са поискали от страна на правителството информация. Прокуратурата, следствието, МВР и други органи работят фактите да бъдат ясни, точни, за да се приключи със спекулациите. Всяко едно зловредно действие трябва да бъде своевременно разследвано./Новините БГ

Свързани статии