Дете с грип получи гърч след отказ за прием в болница

В неделя майка от Стара Загора публикува в социалните мрежи, че е потърсила лечение на детето си в две болници в града, но не е попаднала на адекватно лечение, предаде агенция „Фокус“.

Жената споделя, че детето й е на година и седем месеца и е било с близо 40 градуса температура.

„Тръгнахме незабавно към неотложния кабинет, при което имаше опашка чак отвън. Нямахме време, тръгнахме към Болница „Тракия“, преглеждат го и мерят температура 39,7 градуса, при което докторката ни пита имаме ли нещо за температура. Казвам, че в колата отвън имам Нурофен и Панадол. Прегледа го и каза, че най-вероятно е инфекция. Тръгваме и вървим към колата, слагам детето да седне и мъжът ми отваря Нурофена, детето започва да се тресе, скова се и обърна очите“, споделя майката Мариета Иванова.

Родителите са се върнали обратно в Болница „Тракия“ и лекарката ги насочила е към Спешното. Там са сложили на детето кислородна маска и са му дали лекарство за температурата, след което са ги закарали с линейка към Инфекциозното отделение на областната болница. Майката се оплака, че там е попълвала документи около 40 минути, след което е била приета.

Към момента детето е настанено в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

„Върнатото дете от Болница „Тракия“ е било прието при нас въпреки липсата на легла“.

Това заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев.

„Колегите са го настанили въпреки липсата на свободни легла, това е нещо, за което майката не е споменала. В момента има 6 свободни от общо 25 легла в отделението. Вчера нямаше никакви свободни легла. Аз заставам зад решенията на колегите, че въпреки това, те не са върнали детето. Детето е изследвано с ПСР диагностика, за му се постави коректна диагноза, а не просто да проведем лечение, за да отчитаме някаква дейност. Не е коректно от страна на друго лечебно заведение да се изпращат пациенти в „насипно“ състояние без да бъдат информирани колегите от съответната приемаща болница. Като не могат да го приемат е хубаво да се звънне по телефона и да се поиска консултация на място за оценка, защото ако трябва да бъда коректен в момента имаме дете в тежко състояние, заради такова лечение на грип“, каза проф. Йовчев.

Грипна епидемия в Ямбол, ваканция в Пловдив от 25 януари

Той бе категоричен, че в момента детето е в сравнително добро състояние, на фона на това, в което е било прието.

„За изминалото денонощие, пациентът е имал два пъти температура. Тя спада, но все пак се изискват определени дни за възстановяване. Детето ще бъде в Инфекциозна клиника докато е наложително да се следят показателите и техните външни изражения да покажат необходимост от изписване“, категоричен е проф. Йовчев.

Въпреки твърденията на майката за неадекватно поведение от страна на лекарите, той обясни, че е трябвало тя да изчака, за да стане ясно каква е диагнозата и да бъде взето решение в кое отделение да бъде настанено детето.

„Първоначално майката отива в неотложните кабинети на общопрактикуващите лекари, не изчаква реда си, тъй като има много хора, след това отива в частно лечебно заведение, в което я преглеждат. Не знам каква е причината за напускането на детето от това лечебно заведение, но явно не се предлага хоспитализация в другата болница. В резултат, на което детето изпада в състояние на висока температура и е транспортирано на територията на Инфекциозна клиника. До тук нещата са – липса на предложение за хоспитализация от лекуващ или извършващ оценката лекар. След постъпването в болницата, на майката е обяснено, че трябва да му вземат кръв и да се прецени дали става дума за диарични нарушения, тоест ентеровирус, което изисква лечение в друг сектор в Инфекциозна клиника или става дума за грип. Взета е кръв, майката е настанена в столовата на съответната клиника за изчакване на резултатите, те са изпратени до лабораториите и на базата на това се установява, че детето е болно от грип. То е настанено в детски сектор, в който се лекуват пациенти с грип“, поясни проф. Йовчев.

„Болницата ни няма Инфекциозно отделение, затова е детето е пренасочено към друго лечебно заведение“, коментира случая пиарът на МБАЛ „Тракия“ Румяна Дичева.

Тя заяви, че без да има поставена диагноза няма как детето да бъде настанено в тяхното Отделение по Педиатрия, тъй като ще се смесят потоците с пациенти.

По думите на Румяна Дичева преди минути е приключила срещата на ръководството и лекарите, в която са обсъдили подробности по случая. Тяхното мнение е, че майката е била под афект и в следствие на притеснението си е обвинила специалистите.

„На 22 януари към 12:00 ч. е прегледано дете на 1 година и 7 месеца възраст в Спешно приемно отделение на МБАЛ „Тракия“ по повод на фебрилитет над 39 градуса, гърч и ентероколитни прояви. Осъществен е преглед от специалист с оценка състоянието на детето и приложено антипиретично, антиконвулсивно и противоедемно лечение. След овладяване на спешното състояние, детето е транспортирано с реанимобил на болница „Тракия“ и екип от лекар и медицинска сестра до клиника по инфекциозни болести на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“АД за продължаване на лечебнодиагностичния процес. Родителите са информирани от дежурния екип за състоянието на пациента и необходимостта от хоспитализация“, посочи Дичева и подчерта, че поведението на лекарите е съобразено с правилата за добра медицинска практика./Вести БГ

Свързани статии