Денков: Земеделците излизат с искания, които са решени

Протестът на земеделските производители в момента излиза с искания, които са решени, или с такива, които не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как бъдат изпълнени. Някои от тях са свързани с нотификации от ЕК и ние няма как да ги прескочим, трябва да се спазят правилата. Това каза премиерът Николай Денков пред журналисти във ВМА.

Със зърнопроизводителите имаме разговор, а решението дали ще отпадне, или няма да отпадне забраната за зърното, не може да се взема само от производителите, каза Денков. Той уточни, че това е решение, което трябва да отчита общата икономическа и политическа ситуация. То се взема от Министерския съвет и от Народното събрание, каза още премиерът.

През цялото време е имало диалог с производителите, коментира премиерът. Има разнородни интереси между животновъди, зърнопроизводители, посочи още той. Според Денков в момента основните организатори на този протест са зърнопроизводителите. Проблемът, който те са поставили, а именно с вноса от Украйна, е решен, добави премиерът.

„Аз казах много ясно вчера, че когато са готови за конструктивен диалог, да дадат знак и ще се видим. Те досега са отказали две срещи. Аз няма да ги каня, докато те не кажат: „Готови сме да се видим“, коментира Денков.

Премиерът посети Военномедицинската академия (ВМА), за да разгледа химико-токсикологичната лаборатория във ВМА. Лабораторията е водеща за страната в областта на съдебно-токсикологичната експертиза, осигуряваща изследванията за употреба на алкохол и наркотични вещества. Денков отбеляза, че един от проблемите с войната по пътищата е бавното излизане на експертизите за алкохол и наркотици. Затова търсим решение, каза той.

Идеята да се правят нови лаборатории, е грешна, фокусът трябва да е върху оборудването на съществуващите лаборатории, коментира премиерът.

Това, което успяхме с колегите химици да разберем, е, че може да се промени организацията, каза Денков. По думите му се изисква известна инвестиция, която вече са договорили, и най-подходяща да бъде направена бърза крачка в това отношение е именно ВМА.

Премиерът посочи, че в момента има около 900 проби, които са се натрупали. Той обясни, че с малко допълнителна инвестиция, с хора, които ще бъдат привлечени, и апаратура, която се подготвя, ще се работи на три смени, 24 часа в денонощието. Въпросът е, че променяме режима от натрупване на проби, защото няма капацитет, към изчерпване на тези натрупани проби и бърза обработка на новите, каза още той.

Денков каза, че в момента работят, освен във ВМА, лабораторията в МВР-болница и към криминалистиката. Премиерът отбеляза, че апаратурата е сложна и изисква подготовка на хора с висока квалификация.

Началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски каза, че тези 900 проби са натрупани от 25 април досега. Надяваме се, че с разширяването на капацитета на двете ни лаборатории, които са във Варна и в София, можем да се справим сравнително бързо, каза той. Той обясни, че в момента капацитетът на софийската лаборатория е около 50 проби седмично. Надяваме се да можем да го увеличим тройно, коментира той. По думите му не е толкова важно колко пари ще се вложат в апаратура, а това, че трябва да бъдат обучени хора и разговорите са именно в тази насока.

Относно кадрите, ген. Мутафчийски каза, че ще бъдат увеличени с по шест човека. Денонощният график ще започне, когато имаме вече новите хора, надяваме се – съвсем скоро, каза той. По думите му става дума за не повече от два месеца./Вести БГ

Свързани статии