Демерджиев: Опитите за проникване на нелегални мигранти са нараснали с близо 30%

През 2022 г. има над 168 хиляди опита за проникване на територията на България от нелегални мигранти, през тази година опитите са нараснали с близо 30 на сто, заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на Седмото издание на международната конференция „Форум за сигурност в региона на Черно море и Балканите“ в Букурещ, предаде МВР.

Той допълни, че въпреки тази тежка ситуация, страната ни противодейства много по-добре: “През тези месеци ние сме задържали 50 на сто по-малко мигранти, които са успели да проникнат в България”.

Министър Демерджиев прогнозира, че потоците нелегални мигранти към Европа няма да намалеят и дори е възможно да продължат да се увеличават. Европа трябва да е готова, предупреди той и очерта стълбовете, на които трябва да се гради борбата с това явление – превантивна работа с държавите на произход, доброто управление на външните граници на ЕС и противодействие на трансграничната престъпност, свързана с нелегална миграция. “Много се радвам, че имаме помощ и подкрепа от Европейската комисия, надявам се тя да се засили”, заяви вътрешният министър.

Министър Демерджиев подчерта и важността на доброто сътрудничество с Република Турция. Помощта, която оказва турската страна, ни подпомага изключително много в справянето с нелегалната миграция, коментира той. По думите му сътрудничеството със Сърбия за противодействие на вторичната миграция също се подобрява.

Министър Демерджиев припомни, че България е поела ангажимент за ограничаване на това явление и спазва ангажимента да ограничи вторичните придвижвания.

В Букурещ министър Демерджиев се срещна със своя румънски колега Лучиан Боде. Сред основните теми на разговор бяха присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, общи действия по противодействие на нелегалната миграция, както и улесняване на граничния трафик между двете държави./Вести БГ

Свързани статии