Демерджиев: 160 полицаи охраняват различни лица заради войната в прокуратурата

МВР няма никакво отношение и няма да бъде замесено във войната в прокуратурата, въпреки, че тя вече ни засяга. Възлагат ни се множество задачи след взрива по трасето на главния прокурор. След този инцидент активността на прокуратурата нарасна в пъти. Възлагат ни се множество интензивни процесуални действия, голям обем призовки, които трябва да разнасяме ежедневно на различни лица, тъй като изведнъж се активизира прокуратурата. Над 160 полицаи в момента охраняват различни лица заради войната в прокуратурата. Дълбоко се съмнявам всички тези лица да имат нужда от такава охрана. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на изслушването му в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС, предаде Novini.bg.

„Това ни се налага с актове на прокуратурата, а те са задължителни. Много пъти полицаите са поставяни в унизителното положение да стоят в заведения, което е хабене на ресурс“, допълни той. Демерджиев отбеляза още, че всяко едно от тези лица се охранява по-добре дори от него.

В тази връзка той призова законодателят да вземе спешни мерки, за да не се обезкървяват силите на МВР и да се поставя в риск охраната по обществения ред заради създалата се ситуация.

На въпрос какви са критериите за охрана на дадено лице, министърът каза, че това са несвойствени правомощия, които се възлагат от прокуратурата на МВР. „Рядко в постановленията има мотиви какво налага да се охраняват лицата от наши служители. Нещо повече – продължават да идват нови постановления“, изтъкна вътрешният министър.

„Следим процесите с миграцията много внимателно. Имаме план да засилим патрулите по границата, включително и от екипи на жандармерията. Предприемаме мерки за обезпечаване на автомобили за „Гранична полиция“ и изграждане на интегрираната система за наблюдение от 110 км. Имаме уверението, че ще бъдем значително подпомогнати от ЕК“, обяви вътрешният министър.

Той увери, че мерките дават значителен ефект. „За момента се справяме. Има индикации, че е възможно да се включат и други държави-членки на ЕС за подпомагане на охраната на границата ни“, съобщи Демерджиев. Той отчете, че днес нямаме заловен нито един нелегален мигрант. Въпреки това отчете, че има известна динамика на миграционните процеси.

„Границата ни е вътншна на ЕС и опазването ѝ не е само наш приоритет, а на всички държави-членки. Това вече се осъзнава и охраната ѝ става приоритет“, заяви той.

Източник и снимка: Novini.bg

Свързани статии