Делегати освиркаха Нинова на Конгреса на БСП, стигна се до физически сблъсъци

Недопуснати делегати до заседанието на най-висшия ръководен форум на левицата нахлуха в залата и освиркаха лидера Корнелия Нинова, докато четеше отчета за свършеното от партията в последното Народно събрание. Стигна се до физически сблъсък между недопуснатите делегати и охраната на конгреса.

Още преди заседанието на конгреса Кирил Добрев не беше допуснат до самата сграда и зала, но жалбите му бяха внесени в мандатната комисия. Това стана на входа пред зала 3 на НДК, където заседават социалистите. Това провокира нахлуването в залата на делегатите, които не бяха допуснати до самото заседание. Политическият доклад на лидера на БСП Корнелия Нинова беше освиркан.

„Ще ни спират делегатите, това е пълно безобразие, което се случва“, каза Кирил Добрев. Запитан как е успял да пробие охраната, той продължи: „Защо да я пробиваме, ние си влизаме като делегати. А спираха и делегатите. Това е безпрецедентен акт, който прави еднолично ръководството на конгреса“.

Част от делегатите се усъмниха в легитимността на заседанието на 50-ия конгрес на БСП. В неговия дневен ред няма изрична точка за лидерската фигура и нейната оставка. Но евродепутатът Петър Витанов направи процедура по промяната му и поиска първа точка да бъде прекратяване на правомощията на лидера на БСП Корнелия Нинова. „Другарю Свиленски, докога ще се преструваме, че вървим по правилния път, след като отдавна сме загубили посоката? Докога ще представяме за успехи всеки един провал и удобно ще забравяме 700-те хиляди души, които са се отказали вече от нас. Докога постоянно ще оправдаваме провалите си и с инфлацията, и с президент, и с вътрешна опозиция, и с машините. От вчера сигурно и със закона „Магнитски“. Докога ще отказваме да носим вината? Вината я носим всички, но винаги лидерът носи отговорността. И истинският лидер… той умее да води битките, умее да печели битки, но умее и да предава щафетата тогава, когато с усилията си не може да подобри резултата“, обяви Витанов.

Румен Гечев каза, че БСП не може да влиза в самоубийствени процедури преди изборите и заяви, че това е опит за атентат срещу БСП. „Българската социалистическа партия не може да влиза в самоубийствени процедури 5-6 седмици преди провеждането на изборите и тук няма значение как се казва председателят на партията, макар че неговите качества имат значение. Ние защитаваме в случая и Българската социалистическа партия. Първо, предложението е противоуставно и това беше установено и в Националния, съвет, и в съответните ръководни органи на конгреса. И второ, как си представяте вие? Днес цял ден да обсъждаме въпроса за лидера на БСП, да принизяваме партията… Така че този опит за атентат срещу БСП преди изборите няма как да мине“, добави той, цитиран от БНР./novini.bg

Свързани статии