БСП започва разговори с всички партии в парламента за съставяне на правителство

Националния съвет на БСП даде мандат на партийното ръководство да започне разговори с всички парламентарно представени партии в опит да съставим редовно правителство. Това съобщи след заседанието лидерът Корнелия Нинова.

Последен опит за кабинет: Президентът връчи мандата на Нинова

Първата стъпка ще бъде покана към лидерите за обща среща, на която ще бъдат поставени пет въпроса – има ли политическа воля и желание за съставяне на кабинет, какви задачи да се възложат на правителството и с какъв срок да бъде то, политическо, експертно или смесено, както и какъв да бъде форматът за взимане на решения в една сложна конфигурация.

„Ще се види дали има желание или просто се демонстрира такова, за да се прехвърли отговорността за предсрочни избори на един или друг. Ние не бихме искали това да се случва, искаме честен и открит разговор. И представяне пред обществото на фактите. Ако имаме различия и не можем да се съберем – да го обявим“, категорична беше Корнелия Нинова.

Тя посочи, че БСП няма да бави старта на преговорния процес и ще започне още в следващите дни. Лидерът на левицата не изключи освен лидерска среща, тя да отговори на желанието на някои от партиите само за двустранни срещи.

ГЕРБ за третия мандат: Ще отидем на разговори ако бъдем поканени

В понеделник Румен Радев връчи на БСП третия мандат, като последен опит за съставяне на правителство в рамките на настоящото Народно събрание.

Според нея темата за доставка на оръжия за Киев в момента се повдига целенасочено, за да попречи на преговорите за правителство и да задълбочи различията между преговарящите страни.

„България директно за Украйна не е изнасяла оръжия и който твърди обратното – лъже. Ние изнасяме от десетки години оръжия за над 60 държави. От тях се получава сертификат за крайна употреба и те стават собственици на това оръжие. След това ние нито можем да контролираме какво правят с това оръжие. Продължавам да твърдя, че България не е доставяла и един патрон на Украйна. Който иска да доказва обратното, нека да го докаже с документи, не с празни приказки“, обясни Нинова като бивш министър на икономиката в правителството на Кирил Петков./DarikNews.bg

Снимка: БГНЕС

Свързани статии