Борисов ще има само Габриел в правителството на Денков, другите ще са от „Промяната“

Очакванията, че разправии за министерски постове ще помрачат нововъзникналото разбирателство между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ за ротационно правителство, почти сигурно ще останат излъгани.

Според източници на „24 часа“ от Брюксел и София моделът на правителство вече е изяснен. Единственият човек, на когото ГЕРБ ще разчита в кабинета ще е Мария Габриел. Всички останали министри ще бъдат от „Продължаваме промяната“, но не и от ДБ, май.

Този миролюбив модел бил съгасуван между Брюксел и София в две посоки. Първата е Кирил Петков и Асен Василев да приемат Габриел като втори човек след премиера Николай Денков в кабинета. Тя ще е министър на външните работи и вицепремиер докато акад. Денков заема поста на министър-председател в първите девет месеца. А Бойко Борисов от своя страна се е съгласил да поеме без възражения министрите на „Промяната“.

До снощи бе ясно, че „Демократична България“ няма да дадат свои хора за министри, но няма да са и против състава на евентуалния кабинет на академика.

Румен Радев обмисля да връчи втория мандат в ръцете на Денков до петък, което означава, че на важната дата 2 юни той ще се върне в президентството с проект на правителство.

Единствените детайли, които очевидно ще се уточняват през тази седмица, ще са не межу ГЕРБ и ПП, а между ПП и ДБ – експерти или политици ще са министрите на Денков. И дали само Денков и Габриел ще са ярко оцветените в тази компания, която ще управлява България до края на февруари.

До късно снощи се носеха не много драматични слухове, че недоволни от ситуацията има и в ПП ,и в ГЕРБ, а и сред кметовете на Бойко Борисов. Тъй като правителството на Денков/Габриел ще управлява по време на местните избори в края на октомври, когато Кирил Петков и Бойко Борисов ще са конкуренти, а не партньори. И кандидатурите им за големи и малки градове ще са основните конкуренти./Новините БГ

Свързани статии