Атаки срещу цивилни, изтезания и убийства: Военните престъпления в Украйна

От нахлуването на Русия в Украйна преди повече от година, Главната прокуратура на Украйна е регистрирала над 80 000 случая на военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от руските сили. Членовете на Консултативната група за жестоките престъпления за Украйна, сформирана през май 2022 г., се срещнаха тази седмица във Варшава, за да координират пътя напред.

Това разказва кореспондентът на Voice of America (VOA), Мирослава Гонгадзе в своя репортаж от Варшава, Полша.

Руските атаки срещу цивилни в Украйна, включително систематични изтезания и убийства в окупирани региони, се равняват на военни престъпления и вероятно престъпления срещу човечеството, казва държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен във виртуално обръщение на срещата на Консултативната група за жестоките престъпления във Варшава. Престъпленията, извършени от руските сили в Украйна, „целят да откраднат самото бъдеще на държавата“, заяви още държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от VOA.

Миналата година Съединените щати, Европейският съюз и Обединеното кралство създадоха консултативна група в подкрепа на усилията на Киев да документира, запази и анализира доказателства за военни престъпления и други жестокости, извършени в Украйна, за бъдещи наказателни преследвания. Британският външен министър Джеймс Клевърли каза, че руските престъпления в Украйна не могат да бъдат игнорирани, припомня VOA.

„Ясно е, че мащабът на предизвикателството за отчетност е огромен и отговорът изисква координиран международен подход на няколко фронта“, посочва британският външен министър Джеймс Клевърли.

Консултативната група се съгласи да създаде Международен център за наказателно преследване на агресията в Хага, предаде VOA.

Бет Ван Шаак, посланик на Държавния департамент на САЩ за глобалното наказателно правосъдие, каза пред VOA, че това е първа стъпка към международно съдебно преследване за руската агресия. „Институцията ще стартира в края на този месец, обединявайки експерти, които ще работят рамо до рамо с украински колеги, за да положат основите за прилагане на индивидуална наказателна отговорност за агресията, извършена в Украйна“, посочва Бет Ван Шаак.

По-рано Русия отрече да е атакувала цивилни и не отговори на обвиненията, че нейните сили са извършили зверства или са измъчвали украинци, включително на неотдавнашно искане на комисия на Съвета по правата на човека, подкрепяна от ООН, съобщи VOA.

От есента на 2022 г. идеята за създаване на специален трибунал за разследване на руски военни престъпления набира сила, като сега 37 държави подкрепят усилията, включително Съединените щати, каза главният прокурор на Украйна Андрий Костин.

„Всички разбират, че има пропуск в международната система за отчетност. Съветът за сигурност на ООН никога няма да отнесе този случай до международния наказателен съд (МНС), докато Русия е член на Съвета за сигурност. Ето защо нашата идея беше да създадем нов механизъм, който се основава на много различна, бих казал, практика на предишни трибунали, започвайки от Нюрнберг”, казва Костин. Войната на Русия срещу Украйна засегна и други страни по света, добавя той.

„Светът трябва да разбере, че това е глобална война. И създаването на специален трибунал е не само за наказване на агресора, но и за създаване на механизъм за възпиране на всяка бъдеща агресия”, категоричен е главеният прокурор на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски, по-рано този месец, потърси подкрепа в Хага за специален съд, който да съди заподозрени руски военни престъпления, посочва журналистът на VOA./Вести БГ

Свързани статии