Асен Василев: Ако спрем дерогацията от днес за утре, кой ще намери танкери с газ

Още от самото съставяне на това правителство то е един тежък компромисен вариант, за да може страната да се придвижи напред по няколко ключови цели – Шенген, еврозоната, повишаване на доходите на хората. Всичко това е заложено и в правителствената програма, това правителство има ясен хоризонт от 18 месеца, за да изпълни тези цели, каза министърът на финансите Асен Василев в предаването пред БНТ.

Той коментира и решението за отхвърляне на законопроекта за отпадане на дерогацията в срок от три дни.

„Имахме нормален разговор, имаше две неща, за които се говореше – едното е да не отиват повече пари към „Лукойл“ и от там – към Русия, а другото е да не се вдигнат цените на горивата за българските граждани и да има достатъчно време, за да може да се мине към неруски петрол. Решението всъщност защитава и двете точки. Спираме износа, което спира голяма част от парите за Русия максимално скоро – на 1 януари догодина. На 1 март, което е технически минималният срок, за да може да се мине към неруски петрол, без да се застраши подаването и доставките на горива в страната, се спира дерогацията напълно“, обясни министърът на финансите.

„Ако спрем дерогацията от днес за утре и за три дни някой трябва да намери танкери? Танкерите от Близкия изток обикновено пътуват до България за 20 дни. Ако кажете – след три дни спирам вноса, другите 17 дни откъде точно ще дойде?“, попита Василев.

Той отрече, че 1 млрд. лв. са изтекли към Русия през „Лукойл“.

„Лукойл“ ще плати 400 млн. лв. данък, а печалбата, която реализира е 600-650 млн. лв., т.е. 250 млн. лв. е чистата печалба, която ние не взимаме за българската хазна“, обясни финансовият министър.

Според него, за да могат да имат българските граждани достъп до горива на нормални цени, има технологично време този процес да се случи.

„Има доклади на Министерството на енергетиката, на Министерството на икономиката, на службите за сигурност, които са анализирали тези рискове и са дали една програма, която е оптимална“, обясни Асен Василев.

За бюджета има притеснения, които според мен са неоснователни и те са свързани с включването на приходите от таксата за преноса за руски газ в приходната част, каза Асен Василев за решението проектът на държавния бюджет ще бъде преработен и другата седмица отново да бъде внесен в парламента.

„Имат притеснения колегите, махнахме ги тези приходи, съответно намалихме и капиталовата програма и инвестициите. Тя пак остава рекордна, но по този начин бюджетът влиза в рамки. Когато тези приходи се реализират, ще можем да направим актуализация и да си завършим капиталовата програма така, както беше оригинално замислена“, обясни министърът на финансите.

Асен Василев коментира и протестите в София срещу Българския футболен съюз. Това, което видях, са изключително грозни сцени, не мисля, че е нормално фенове да палят и да хвърлят бутилки и от друга страна също така не е нормално полицията да бие хора, които са паднали на земята, отбеляза той.

„Премиерът освободи зам.-министъра по оперативната дейност, който ръководи въпросната операция, от там нататък премиерът има преценката кой да бъде в неговия екип“, каза Асен Василев за искането на оставка на министъра на вътрешните работи./Вести БГ

Свързани статии