Асен Василев: Ако един министър не среща подкрепа, най-нормалното е да си подаде оставка

Финансовият министър Асен Василев заяви, че ако един министър не среща подкрепа за политиката, която води, най-нормалното е да подаде оставка.

„Бюджетната процедура ще върви. Няма как бюджетът да стане заложник на който и да е шеф на която и да е болница. Ако не се приеме бюджета на държавата тази година, това означава, че политиката, която аз водя не се приема от партиите, които подкрепят правителството и ще си подам оставката. Правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води и хората, които назначава. Но ако това не бъде подкрепено, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата. Това е моето лично мнение“, каза Асен Василев.
Той беше подкрепен от Йордан Цонев от ДПС.

„Когато един министър не среща подкрепа, най-нормалното е да си подаде оставката“, каза Цонев.
На въпрос ще поиска ли оставката на министър Христо Хинков, той заяви: „не е моя работа“.

„Разбрахме се новата програма за приемането на бюджета да започне с приемането на вече приетите от комисия данъчни закони утре в зала, след което в следващата седмица да се приеме големия бюджет, оставащите данъчни закони и малките бюджети на второ четене, за да може преди Коледа държавата да е с приет голям бюджет“, каза още Василев.
Председателят на бюджетната комисия в парламента от ДПС Йордан Цонев заяви, че с финансовия министър е уточнен графикът на приемането на бюджета за следващата година:

„Не сме дискутирали нищо конкретно по бюджета и по ДАНС, защото вече сме го дискутирали в детайли, а дискутирахме само графика и стартирането на процедурата“, уточни Йордан Цонев.

Бюджетът за 2024-та ще влезе за обсъждане в пленарната зала следващата седмица, а утре започва разглеждането на предложенията за промени в данъчните закони./БНТ

Свързани статии