Анализатор разкри официалния и нелегалния бизнес на Къро в България и връзката му с „Бандата на чуковете“

Красимир Каменов – Къро е една от малкото „големи фигури” на подземния свят, която успява да оцелее и след края на времената на трибуквените групировки.

„Това, което знаем е, че той е наследник на тази структура ВИС-2 във времето след смъртта на Георги Илиев. Знаете двата прякора, които коментираха дълго време с тази структура.

И миналата година убийството на един бивш полицай, който го свързаха с Размиг Чакърян-Ами и коментарът беше, че е свързано с някой от старите лидери“, споделя Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от Нова телевизия.

Официалният бизнес на Каменов е свързан със собствеността на няколко от най-големите земеделски борси у нас. Неофициално обаче името му се свързва с наркотрафик. Разследван е във връзка с наказателната бригада, позната като „Бандата на чуковете”, която подлагаше на инквизиции дилърите на дрога.

Макар и задочно, Къро все пак попада под ударите на закона. Той получава обвинение за поръчителство на убийството на Любомир Иванов. По неофициална информация причината за конфронтацията, довела до смъртта на бившия полицай, била машини за нелегално производство на цигари.

Името на Каменов беше споменато като основен участник в група, която си е поставила за цел да отстрани високопоставени полицаи и мигастрати и дори главния прокурор – Иван Гешев.

„Това, което излезе в медиите, което предизвика доста спекулации през последните 2 месеца беше, че имаше такива записи, флашки и така нататък, които коментираха възможен атентат срещу главния прокурор. Група от такива ъндърграунд лица, които гравитираха около лицата от ВИС-2, и не само ВИС-2, там имаше и други хора от известните среди на подземния свят“, споделя Безлов.

Разстрелът в Южна Африка се случва два месеца след като прокуратурата повдигна обвинение срещу Къро и го обяви за международно издирване. Оказа се, че той се е укривал в един от най-богатите квартали в Кейптаун – „Константия“.

„Атентат срещу него, при който е загинала и съпругата му, и той – това е действително доста… и то в ЮАР, която по принцип е специфична страна. Имаме такива фрагменти за българско присъствие, включително големи задържания на наркотици, български екипажи през годините.

Трябва да видим какво ще е желанието за сътрудничество от ЮАР, защото там обикновено няма голямо желание за споделяне на информация през годините, макар че има изключения. През годините ЮАР се превърна в едно от местата, където емигрираха и се укриваха различни, включително хора от политическите елити“, споделя той./БЛИЦ

Свързани статии