Акад. Денков: Преди 115 години научихме три урока, които трябва да помним и днес

Преди 115 години на този ден е постигната най-висшата мечта и цел на българските възрожденици.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков, който взе участие в честванията в София посветени на Деня на Независимостта.

„Следват дълги и тежки месеци на дипломатически преговори, така че Великите сили и Русия да признаят тази независимост. Този дипломатически успех е предшестван и подкрепен от удивителния стопански и икономически възход на младата Българска държава. Между датите на Съединението и Независимостта България е една от най-бързо развиващите се държави в Европа и света. Това самочувствие на политическия елит допринася да постигнем тези важни цели, да станем равни на другите европейски народи, защото можем да седнем като тях на масата на преговорите и сами да ковем нашата съдба. Това самочувствие води през следващите години до опити за агресия в опити за решаване на българския национален въпрос по начин, който води до две национални катастрофи“, добави той.

„Събитията преди 115 години ни научиха на три политически урока, които трябва да помним и днес. Първият е, че когато българите се обединят около общи цели и работят заедно, когато искат държавата им да се въздигне икономически и стопански, нищо не може да ги спре. Вторият е, че някои от най-големите външни, икономически и политически успехи могат да бъдат постигнати, без да се пролее капка кръв, без да бъде изстрелян нито един куршум, само с методите на дипломацията. Третият урок е, че ако искаме да успеем, вместо да си съперничим с нашите съседи, можем да работим заедно, така че всички да вървим напред и взаимно да си помагаме“, обяви акад. Денков.

„Надявам се, че всички политици разбират днес значението на тези уроци, защото ако искаме да успеем – трябва да ги използваме и да ги приложим към съвременния свят. Защото успехите днес се базират на истинските исторически уроци, а не на измислени патриотарски митове. Ще използваме всички политически уроци, за да може България през следващите години да получи мястото, което ѝ се полага, на европейската карта, като самостоятелна, независима и успешна държава, в която ние, нашите деца и нашите внуци, искаме да живеем, защото това е най-доброто място за живот“, завърши словото си премиерът Николай Денков.

На събитието, което се проведе пред Паметника на Независимостта на площад „Княз Александър I“ в София, присъстваха още кметът на столицата Йорданка Фандъкова и председателят на СОС Георги Георгиев. В тържествената програма участие взеха Софийският духов оркестър, смесен хор „Света София“ с ръководител Валентин Бобевски, вокален квартет „Светоглас“ и актрисата Василка Сугарева./Новините БГ

Свързани статии