37 сигнала за нарушения на изборите са подадени в деня на балотажа

От началото на кампанията за местните избори до 11:00 часа днес в МВР са получени 2389 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. В деня на балотажа те са 37, съобщава МВР.

Сигнали за нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към дейността на МВР, могат да бъдат подавани на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и на имейл [email protected], както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областните дирекции на МВР.

До момента са образувани 206 досъдебни производства (57 бързи и 149 – по общия ред), от тях 177 – са за нарушаване на политическите права на гражданите и 29 – за други нарушения, свързани с изборния процес.

Продължава ускореното издаване на удостоверения на граждани за упражняване правото им на глас. За периода от 31 октомври до 10:00 часа днес звената „Български документи за самоличност“ в СДВР и ОДМВР са издали 379 удостоверения. Само в днешния ден те са 33.

Нормална е обстановката по граничните пунктове, трафикът през отделни ГКПП е интензивен за товарни автомобили. При създаване на предпоставки за образуване на колони от превозни средства служителите от Гранична полиция имат готовност за въвеждане на облекчени проверки.

Към 9:30 часа днес на територията на страната не са възниквали произшествия от компетентността на ПБЗН, свързани с произвеждането на изборите. Пожарни екипи оказват съдействие на територията на общините, в които има обявено бедствено положение след бурния вятър и интензивните валежи.

В петък от МВР съобщиха, че над 10 000 служители ще бъдат ангажирани с охраната на обществения ред по време на балотажите. До петъчния ден са получени общо 2168 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите./Dariknews.bg

Свързани статии