3 март или 24 май – нужно ли е да се сменя датата на националния празник?

Историческият поглед на събитията от миналото и настоящето и поляризацията на общественото мнение около датата на националния ни празник – това коментираха в студиото на „Денят започва“ по БНТ историците проф. Кирил Топалов и проф. Христо Матанов.

22 септември – този ден не е бил формалност нито тогава, нито сега. В един дълъг период от време беше дори пренебрегван и забравен. В един политически контекст сега обаче, сме изправени пред едно многообразие от празници и се спори кой от тях да изберем като наш национален празник – 3 март или 24 май, каза проф. Топалов.

Според проф. Матанов, национален празник не се празнува толкова лесно.

„Има няколко начина има за празнуване на национален празник – единият, от които е когато семействата отиват и поднасят цветя на паметниците – това е празнуване. Това е един вид празнуване и показва вътрешна убеденост в правилността на празника“, каза проф. Христо Матанов.

Той смята, че България не трябва толкова често да променя националния си празник и да предлага един празник в Конституцията, който би предизвикал международен скандал.

„В момента в България настъпва поредното разделение и ние винаги сме били един разделен народ поради влияние на чужди политически сили и други държави. 24 май е единственият празник, който винаги съм си мислил, че може да обедини българите. Най-святият празник е 24 май“, каза проф. Кирил Топалов.

По думите му, той е нестандартен и не е политически празник. Той е празник, който никоя друга държава в света не може да има, категоричен е проф. Топалов./Новините БГ

Свързани статии