20 години от разстрела на боса на Мултигруп

7 март 2003 г., 19,58 ч. На метри от входа на корпорация „Мултигруп”  куршум специална изработка пронизва в сърцето създателя на империята Илия Павлов. Парченца от него разкъсват и черния дроб. Използван е ловен патрон, вероятно – 30-06 “Спрингфийлд”.

Убийството и до днес остава най-голямата мистерия на прехода. Сутринта в деня на убийството Павлов излиза от Бистрица, където живее, и отива в офиса си на 3-ия етаж в сградата на “MG корпорация”. Вечерта бърза за вечеря с израелски посланик в хотел „Рила”. Зад него върви бодигардът му Ивайло, на крачка-две от тях началничката на кабинета му Мелита Минева с детето си, тогава на 5 г. Павлов задържа входната врата да мине момчето.

Куршумът е пратен от стрелец, който се е целил на 60 м от сградата на корпорацията. Още в първите дни след покушението свидетели дават описание на мъж, забелязан около това място минути преди изстрела. Той е млад, на не повече от 30 г., с тъмна коса, без шапка, с черно яке до под кръста. Първоначално разследването търси руснак, уточнява „Стандарт“.

Намерена е ръждива метална скоба, забита на широколистно дърво на по-малко от метър от земята и близо до барака. Част от клоните на дървото и близките храсти са изрязани. Следствен експеримент показва, че оттам ясно се вижда входът на сградата и мястото, на което Павлов е паднал. По скобата не са открити капсулни следи от изстрел. Мястото е почистено идеално – липсват угарки, косми, влакна. Не са открити и гилзи.

Изстрелът е неочакван за всички. Павлов държи един от двата си джиесема и е на първото от 3-те стъпала пред входа на сградата, когато оловото го пронизва.

Павлов полита, един от охраната се пресяга да го хване, втурват се и останалите. Качват го в БМВ, последвано от джип “Мерцедес”. Павлов е приет в болницата с дрехи, пропити от кръв и без пулс. Според един от охранителите той е издъхнал още преди да бъде качен в беемвето.

Първите полицаи пристигат на мястото на убийството след 14 минути. Районът е отцепен и огледът започва в 20,45 ч. На сутринта е направен втори, но оръжието на убиеца не е намерено. Освен личната охрана на Павлов вечерта на 7 март в сградата имало още двама пазачи. Единият бил във фоайето, когато чул изстрел, а другият – на 2-я етаж.

Иззет е харддиск на компютър от стая на първия етаж със записи от 3 камери за последния месец. Операторът по техническото наблюдение по-късно обяснява, че в момента на убийството изображението на външната камера, монтирана на пилон до ъгъла на сградата, е стопирано “в положението отпреди 15 минути”. Виждат се 2-те коли на Павлов, но не и хора.

20 минути след убийството и само на около километър от местопрестъплението – край бл. 42 в кв. “Дианабад”, изгаря краден “Опел Астра” с фалшиви номера. Смята се, че това е колата, с която се е движел убиецът.

Делото за разстрела на Павлов е спряно още в края на 2007 година, защото въпреки 4 тома с показания на около 50 свидетели и десетки експертизи разследващите така и не стигат дори до извършителя, още по-малко до поръчителя.

Тогава криминалисти коментират, че Павлов има големи интереси в различни сфери на бизнеса и враговете му може да са различни. В същото време в онзи момент няма сигнали, че той е застрашен по някакъв начин, защото скоро не е участвал в конфликтни сделки и по нищо не личи да се е чувствал застрашен.

По ирония на съдбата последната публична поява на Павлов преди смъртта му е само ден по-рано, когато е разпитан като свидетел по делото за друго знаково убийство – на бившия премиер Андрей Луканов.

Илия Павлов, който бе 33-та степен масон, е погребан в затворен ковчег в гробница в Арбанаси. Всяка година в нея се събират братята му, палят и оставят пура на пометната му плоча, за да го почетат.

Според приближени на Илия Павлов мократа поръчка със сигурност идва от България. Баща му Павел Найденов няколко пъти през годините казваше, че знае кой е поръчал сина му, но така и не назова име. Каза само, че подозира бандата Килърите, но призна, че няма никакво потвърждение. Полицията също не откри такова.

Съпругата на Илия Павлов Дарина днес живее в САЩ, води светски живот, снима се с холивудски звезди и има напълно променен младежки вид.

През 2021 г. Великият приор на тамплиерите в България Румен Ралчев, също 33-та степен масов, заяви в интервю за Нова тв, че Илия Павлов е отмъстен. На въпрос на водещия, дали клетвата за отмъщение за убийството на Илия Павлов е достигнала хората, които ликвидираха бизнесмена, Ралчев отговори: „Кой е казал, че не ги е достигнала?! В България не сме толкова много и всичко се знае.”./БЛИЦ

Снимка: БЛИЦ

Свързани статии