Зеленски: Русия изпраща колосално военно оборудване и десетки хиляди войници в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди в понеделник, че Русия изпраща „десетки хиляди“ войници и „колосално количество техника“ в Украйна в подготовка за следващата офанзива.

В реч пред южнокорейския парламент той поиска военна помощ, заявявайки, че „Южна Корея разполага с военен хардуер, който може да спре руските кораби и ракети“.

Зеленски предупреди украинците да се готвят за още по-големи военни действия

„Украйна се нуждае от различни военни технологии – от самолети до танкове. Южна Корея може да ни помогне“, посочи украинският президент.

Зеленски също така заяви, че Русия умишлено се цели в жилищни райони и добави, че местните власти „дори не могат да изброят броя на смъртните случаи“.

Той отбеляза, че в обсадения град Мариупол е имало „десетки хиляди убити“ и че руските сили досега са унищожили почти 300 болници и 938 учебни заведения в цялата страна.

„Мариупол е разрушен, има десетки хиляди загинали, но въпреки това руснаците не спират офанзивата си“, каза Зеленски във видеообръщение към южнокорейските депутати.

Агенция Ройтерс потвърждава за огромните разрушения в Мариупол, но не можа да провери точността на оценката на Зеленски за убитите в града, който се намира между източните райони на Украйна, държани от подкрепяни от Русия сепаратисти, и анексирания от Русия полуостров Крим.

Източник: Novini.bg
Снимки: Getty Images/Guliver

Свързани статии