За първи път! Турция отказа достъп на три руски военни кораба през Босфора

За първи път след началото на конфликта в Украйна Турция е отхвърлила искане на Русия за преминаване на няколко военноморски кораба през турските проливи, обясни външният министър Мевлют Чавушоглу пред местните медии.

Позовавайки се на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която дава на Турция правомощието да ограничава преминаването през проливите Босфор и Дарданелите, Анкара учтиво каза на Москва, че това няма да бъде разрешено, допълва той.

„Русия искаше разрешение за транзитно преминаване на четири военноморски кораба на 27-28 февруари през проливите, но според наша информация три от тях не са били регистрирани в базите на Черно море. Следователно ние отказахме достъп и те приеха това наше решение“, каза Чавушоглу пред местната телевизия Хабер Тюрк в интервю, излъчено във вторник вечерта.

„Информирахме официално за това всички държави от Конвенцията Монтрьо“, добави той.

Договорът от Монтрьо регулира ключовия воден път между Черно море и Средиземно море. По време на мир военните кораби имат свободен достъп през проливите, ако дадат предварително дипломатическо уведомление.

Конвенцията предлага различни нива на правомощия на турската държава, в зависимост от това дали ситуацията е в мирно, военно време или ако самата Турция е „заплашена от непосредствена опасност от война“.

След вътрешни обсъждания с правни експерти и военни служители Анкара заключи, че настоящата ситуация представлява „състояние на война“. Това проправи пътя на Турция да се позове на член 19 от Конвенцията, който гласи, че военни кораби, принадлежащи на воюващи сили, не могат да преминават през проливите. Изключение правят корабите с пристанища на произход в Черно море.

Чавушоглу предупреди, че ако корабите бъдат регистрирани в базите на Черно море, „те могат да се върнат обратно в базите си и ние не можем да го предотвратим“.

Не се очаква Русия да протестира срещу решението на Турция, тъй като тя вече е има значително натрупване на военноморски сили в Черно море.

След съобщението посланикът на Украйна в Анкара Васил Боднар благодари, че Турция „щателно“ спазва разпоредбите на Конвенцията.

„В днешната ситуация това е много справедливо решение, което трябва да бъде приложено“, каза Боднар.

Източник: Марица

Свързани статии