Втори опит: Външната комисия обсъжда три предложения за Северна Македония

Депутатите в Комисията по външна политика обсъждат предложението на Френското председателство относно казуса между България и Северна Македония за даването на зелена светлина на начало на преговори на Скопие за членство в ЕС.

От парламентарната група на ГЕРБ-СДС отново поискаха отлагане на заседанието. Причината – че първо трябва да се изслуша позицията на целия Министерски съвет и едва след това министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска.

В дневния ред са заложени две точки – представяне на становище и информация на МВнР относно целия пакет, който е получен до момента за съвместно заседание по член 12 от Договора за добросъседство, а точка две е обсъждане и разглеждане на получените проекторешения, представени от Генчовска. В крайна сметка първата точка отпадна, след предложение на председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Външният министър в оставка обясни на депутатите, че МВнР е изпратил проекта на двустранния протокол с обяснително писмо какви са плюсовете и минусите на протокола.

„Разполагаме с много малко време, за да вземем изключително важно решение. Разбирам, че са внесени проекти, за да се придвижи процесът напред. Ние не сме запознати, защото не са ни изпратени официално. Можем да дадем само експертно мнение. Вчера на Министерския съвет МВнР спази конституционната процедура и внесе решение, което не беше прието, подозирам, че заради него се стигна до проект на решение на НС“, коментира Генчовска.

Предложенията са на ДПС, ГЕРБ и „Демократична България“. От „Продължаваме промяната“ няма да внасят свое собствено предложение. На заседанието присъства и външният министър в оставка Теодора Генчовска.

Ангел Георгиев от „Възраждане“ предложи отлагане на заседанието на комисията, докато не бъде представено това, което е направено от Министерския съвет. От ДПС и ГЕРБ-СДС настояха, освен обсъдени, проектите за решения да бъдат и гласувани от комисията.

Документът на ДПС беше внесен още снощи, за което обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ след вота на недоверие, свалил правителството на Кирил Петков. Документът на Движението се казва „Проекторешение свързано с одобряването на предложения от Френското председателство проект на Преговорна рамка за преговори за членство в ЕС на РС Македония и Албания“.

Документът на ГЕРБ се казва „Проект за действие на МС за одобрение на проекта за Преговорна рамка и проекта за заключение на съвета на ЕС за европейската интеграция на РС Македония“. Проекторешението е внесено тази сутрин.

В сряда, в деня на вота на недоверие, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов апелира за възможно най-бързо приемане на френското предложение и за вдигане на ветото, като в замяна обеща подкрепа от ПГ на ГЕРБ-СДС в парламента. Последва протестна акция на ВМРО пред дома на Борисов, а след нея съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки поиска да внесат корекции в именно това предложение, преди да бъде обсъдено./DarikNews

Снимка: БГНЕС

Свързани статии