ВОЙНА ДЕН ОСМИ: Милион бежанци, обстрел в Черно море

Осмият ден от войната в Украйна продължава с руската военна инвазия. И тази нощ са се обстрелвали жилищни райони в големите украински градове. Боеве се водят до северните покрайнини на Киев, в Чернигов, Нижин, Суми, Лебедин и Ахтирка. Руските войски настъпват в районите на селищата Золочев, Харков и Балаклея. По посока на Донецк също продължават настъпателните действия в районите на Нови Айдар, Волноваха и Мариупол.

В Черно море продължават да се обстрелват цивилни кораби и да пленяват моряци. Във водите се наблюдава движение на десантен отряд от четири големи десантни кораба и три ракетни катера в посока Одеса.

Боеве се водят до селищата Козаровичи, Вишгород, Фастов, Обухов. Полеви логистични лагери са разположени в районите на Бородянка, Катюжанка и Гаврошчина, съобщава УНИАН.

Киев и други украински градове са били подложени на ракетни и бомбени атаки през нощта.

Заместник-кметът на град Изюм, Харковска област, Владимир Мацокин съобщава за жертви сред цивилното население в резултат на масираните въздушни нападения през нощта. Броят на жертвите не е известен, но според различни източници те са от трима до осем души. Самият Мацокин съобщава за няколко мъртви деца.

На оперативен брифинг на Генералния щаб на украинските въоръжени сили докладват, че съпротивата продължава по всички направления.

Броят бежанците от Украйна надхвърли 1 милион в сряда. Това е най-бързото изселване на бежанци през този век, съобщиха от ООН, цитирани от АП.

По данни на Агенцията на ООН за бежанците, повече от 2 процента от населението на Украйна е било принудено да напусне страната за по-малко от седмица.

Източник и снимка: Монитор

Свързани статии